GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi slappnar aldrig av med säkerhetsarbetet

Flera av utgångspunkterna i Dagens Nyheters (DN) granskning är missvisande, skriver Sveriges Radios (SR) vd Cilla Benkö.
Brev till ledarsidan • Publicerad 1 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I en ledare kritiseras Sveriges Radios säkerhetsarbete. Det finns därför skäl att kort beskriva händelseförloppet.

DN har i en rad artiklar granskat olika projekt på SR. I juni svarade jag tillsammans med vår programdirektör Björn Löfdahl på frågor från DN:s reportrar under en och en halv timme. Därefter har DN:s reportrar ställt många nya frågor om säkerhetsarbetet på SR. Vi har svarat i samtliga fall. Frågorna har gällt projekt som ligger flera år tillbaka i tiden bl.a. en ombyggnad 2013. Frågorna har varit så detaljerade att det krävts experter för att både förstå och besvara dem. Från ledningen har de med störst sakkunskap tagit intervjuerna, vår CIO samt vår säkerhetschef. Jag har varit tydlig med att jag hela tiden har deltagit i arbetet och att jag står bakom de bedömningar våra ansvariga gör.

Cilla Benkö, vd för SR, replikerar på Barometerns ledare.
Cilla Benkö, vd för SR, replikerar på Barometerns ledare.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
”Den bedömning som våra sakkunniga har gjort med utgångspunkt från DN:s påståenden är att dessa inte har bäring på SR:s säkerhets- och beredskapsarbete idag.”
Cilla Benkö, vd, Sveriges Radio

SR har på olika sätt redogjort för de faktiska sakförhållandena. Jag skrev i helgen också en text och redogjorde för hur jag resonerat när det gäller granskningen. Den bedömning som våra sakkunniga har gjort med utgångspunkt från DN:s påståenden är att dessa inte har bäring på SR:s säkerhets- och beredskapsarbete idag, vilket också är avgörande för hur vi som organisation tar oss an de uppgifter som presenterats. I texten konstaterade jag också att vi naturligtvis aldrig efterforskat källor eller ”hotat” DN med anmälan till Säpo och förklarade bakgrunden. Om DN eller någon annan skulle få del av säkerhetsskyddad information från SR har vi som verksamhetsutövare en lagstadgad skyldighet att anmäla det. Vi skulle i sådant fall alltså anmäla oss själva, ingen annan.

Det är viktigt att vi som medier granskas, inte minst public service som finansieras av allmänheten. Vi kommer med all säkerhet upptäcka fel och brister i vår verksamhet framöver. Vår omvärld förändras och tillvägagångssätten från de aktörer som vill oss illa blir alltmer sofistikerade. Om brister upptäcks ska vi gå igenom vad som hänt och ta fram åtgärder och rutiner för att så snabbt som möjligt rätta till misstagen.

Det som gör den aktuella granskningen problematisk är att flera av utgångspunkterna är missvisande kring säkerhetsaspekterna i de utvecklingsprojekt som granskats. Flera av artiklarna som publicerats har saknat avgörande faktauppgifter trots att dessa funnits att tillgå och artiklarna har inte rättats trots att bristerna påtalats. Istället publicerade DN ett genmäle.

Cilla Benkö, vd, Sveriges Radio

Svar:

Det är välkommet att SR VD Cilla Benkö bemöter kritiken. Det duger nämligen inte att SR:s journalister kräver svar från samhällets makthavare i olika frågor, men att den egna VD:n vägrar svara.

DN avslöjade att externa konsulter arbetat med känsliga säkerhetsuppgifter samt att information om VMA-systemet laddats upp i en utländsk molntjänst. Att detta, enligt Benkö, inte har bäring på säkerhetsarbetet i dag är inte en relevant invändning.

Att SR:s säkerhetschef sökt få ut DN:s källmaterial framgår av publicerade mejl, likaså att formuleringar kan och har uppfattas som hot att anmäla.

Direkt bakvänt blir resonemanget om att problemet är att DN fått tillgång till säkerhetsskyddat material som tidningen spridit. Så är det ju inte. Det är inte det känsliga materialet som publicerats, utan det som avslöjats är att SR brustit.

SR har en särskild roll, förtroende hos allmänheten och skattefinansieras. Den särställningen får inte missbrukas.

Ledarredaktionen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.