GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vem bor var?

Folkbokföringen är fortfarande inte särskilt tillförlitlig. Det behövs en ny folk- och bostadsräkning.
Ledare • Publicerad 29 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
För att få koll på vem som bor var kan dörrknackning komma att bli aktuellt.
För att få koll på vem som bor var kan dörrknackning komma att bli aktuellt.
Foto: Scanpix

Skatteverket uppskattar att hundratusentals personer inte bor där de uppger. Ingen har full koll på vilka som befinner sig i landet och var personer egentligen uppehåller sig. Behovet av en ny folk- och bostadsräkning har därför aktualiserats den senaste tiden. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har tydligt ställt sig bakom en ny folkräkning av liknande modell som på 90-talet, med extra insatser av fysiska kontroller i områden där det behövs.

Skräckexempel på IS-terrorister som fått bostadsbidrag utbetalat långt efter att de lämnat landet hör förhoppningsvis till undantagen, andra problem med bristande folkbokföring är mer utbredda. Bland annat finns det en alldeles för stor marknad av svartkontrakt.

Det finns också fortfarande skattesmitare i form av personer som är skrivna i en storstad med låg skatt men bor merparten av året på mindre orter. Representanter från små kustkommuner till exempel, menar att de går miste om skattemedel till reningsverk, räddningstjänst och omsorg när de som bor där inte vill skriva sig på platsen.

Den senaste gedigna folk- och bostadsräkningen i Sverige är från 1990. Hårdnackade liberaler kallade den då för ”Folk- och boskaps-räkningen”. Nu skrattar de inte lika högt, givet de problem som uppkommit.

”Skräckexempel på IS-terrorister som fått bostadsbidrag utbetalat långt efter att de lämnat landet hör förhoppningsvis till undantagen, andra problem med bristande folkbokföring är mer utbredda”

Förslaget om en ny extensiv folkräkning stoppades i skatteutskottet förra hösten, med hänvisning till att Skatteverket redan tilldelats ökade resurser. Istället sjösattes en utredning om ökade befogenheter för vissa myndigheter att kontrollera olika typer av identitetsfusk. Problemet med de undermåligt kontrollerade samordningsnumren gick inte att blunda för. Utredningen om den nya uppstramningen av myndigheters id-koll är för lite och för sent, men ett steg i rätt riktning.

Flertalet socialdemokratiska kommunalråd runt om i landet verkar tycka att en ny folkräkning behövs, men signalerna från regeringen är tvetydiga. Det enda bärande argumentet emot en ny folkräkning verkar vara att det inte är solklart hur den ska genomföras för att bli tillförlitlig, och att det kan bli dyrt. Relevanta frågor för en utredning kan tyckas. Men utredningen som presenterades för någon vecka sedan hade inte i uppdrag att titta på hur en ny folk- och bostadsräkning skulle kunna ske, och uttalar sig därför inte om det.

Statsminister Stefan Löfven har dock uttalat att: ”Jag ser också behov av att se över förutsättningarna för en folkräkning. (..) vi behöver ha koll på befolkningen i landet. Så är det. Var man bor och vem som bor var”. Ändå verkar det dras i långbänk.

Grundläggande för att ta itu med välfärdsbrott är att man vet var och av vilka de begås. En ny folk- och bostadsräkning är inte bara nödvändig men också brådskande.

Ester Hertegård

Ester HertegårdSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.