Väst inte problemet

Ledare Artikeln publicerades
Masoud Kamali ger inte upp kampen för att skylla allt elände på västvärlden.
Foto:Maja Suslin / TT
Masoud Kamali ger inte upp kampen för att skylla allt elände på västvärlden.

Det var väl för väl att Mona Sahlin inte tog in professorn i socialt arbete Masoud Kamali som expert även i sitt nuvarande uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Kamali är en av de ideologistyrda akademiker som bär skulden för att Sverige förlorade många år i kampen mot radikalisering och segregation.

På måndagens debattsida i Svenska dagbladet skriver Masoud Kamali på Brännpunkt om förklaringen till och lösningen på problemet med radikalisering, segregation och terrorism. Förklaringen stavas västvärldens agerande och kolonialism. Lösningen är att öka västs syndamedvetande, skapa mer förståelse för "en hel generation av unga som inte ser någon ljus framtid i sikte" samt sociala åtgärder och utökade resurser.

Politikerna står handfallna, menar Kamali, då de inte begriper detta utan istället satsar på ökad säkerhet och strategier mot radikalisering. Människor med invandrarbakgrund ses av dem som terroristsympatisörer eller som redan integrerade. Säkerhetstänkandet drivs av storföretagens och krigsindustrins intressen. Regeringen har genom detta arbete mot extremism skapat en ohelig allians som för ett frontlöst krig, slår Kamali fast.

Det är ingen slump att Masoud Kamalis utspel kommer nu. I veckor har det förts en intensiv debatt om Sveriges förorter och könssegregationen där. Röster om begränsningarna i livsvillkor för kvinnor har funnits tidigare. Det nya är att de är fler och tillsammans konfronterar inte minst Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Bland debattörerna återfinns den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och S-kvinnornas ordförande Carina Ohlsson.

    Masoud Kamali, och de som likt honom fortsätter på spåret att allt ont i historia och nutid kan skyllas på väst, har inte längre tolkningsföreträde. Det är ett paradigmskifte i svensk debatt och politik vi bevittnar. Ett skifte där förklaringsmodellerna växer ur erfarenheter och där mänskliga rättigheter betyder de frihetliga, individuella värden som utvecklats i västvärlden och inte något annat hemkokt.

    Annat var det för drygt tio år sedan när Mona Sahlin gav uppdraget åt Kamali att utreda diskriminering och integration. Resultatet blev det politikerna då ville höra: att segregation uteslutande beror på västvärldens rasism. Det är tack och lov nya tider nu. Men ansvaret faller tungt på dem som lät segregationen, könssegregationen och radikalisering pågå ostört i ytterligare tio år.