Annons

Vårt behov av Norden, EU, USA och Nato

Världen i stort, liksom Sveriges närområde, präglas av växande spänningar, skriver Sten Tolgfors.
Ledare • Publicerad 10 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Kinas allt större ekonomiska kraft förändrar politiska och militära styrkeförhållanden. Rysslands brist på ekonomisk och intern utveckling gör att militär styrka är det enda landet har. I motståndet mot USA finner de varandra, men det är Kina som är den dominerande makten av de två.

I över 100 ryska städer har det demonstrerats mot korruption och landets ledning. Oppositionsledaren Alexej Navalnyj har fängslats, tusentals andra har häktats. Navalnyj hungerstrejkar nu i protest mot utebliven läkarvård. Som så ofta när det finns inrikespolitiska problem söker Kreml avleda missnöje i utrikespolitiska äventyrligheter.

Spänningarna eskalerar i Ukraina när Ryssland stärker sin militära närvaro utanför landet. Sverige måste ta hänsyn till omvärldsförändringarna, skriver Sten Tolgfors.
Spänningarna eskalerar i Ukraina när Ryssland stärker sin militära närvaro utanför landet. Sverige måste ta hänsyn till omvärldsförändringarna, skriver Sten Tolgfors.
Annons

Ryssland kopplar hårdare grepp om Vitryssland genom kontroll över landets ekonomi, samt ökning av den militära närvaron i landet. Officiellt sker ökningen för gemensamma övningar, men den militära närvaron demonstrerar att president Lukasjenko efter de långvariga och omfattande protesterna mot honom inte står på egna ben.

Ryssland bygger samtidigt upp betydande militära styrkor nära den ukrainska gränsen och på det annekterade Krim. Officiellt sker också detta för övningar, men det sätter stor press på Ukraina.

President Biden har försäkrat Ukraina om sitt ”orubbliga stöd”. Biden har också sagt att President Putin kan kallas för ”mördare”, varpå Ryssland kallade hem sin ambassadör.

I Sydkinesiska Sjön befäster Kina rev och öar, vars tillhörighet är omtvistade. USA sänder fartyg till området för att upprätthålla havets navigationsfrihet. Taiwan ställs inför hot och ett offensivt kinesiskt militärt uppträdande.

Kina har de senaste decennierna använt sin ekonomiska tillväxt till att bygga världens näst starkaste militär.

”Kinas flotta är större än USA:s och landet utvecklar ny militär teknologi för att hålla USA borta från Kinas närområde. USA ska hindras att skydda sina vänner och allierade.”
Sten Tolgfors

Kinas flotta är större än USA:s och landet utvecklar ny militär teknologi för att hålla USA borta från Kinas närområde. USA ska hindras att skydda sina vänner och allierade.

Kina är en militär stormakt med främst regionala ambitioner. Men landet agerar alltmer globalt militärt och politiskt. Kina har kärnvapenförmåga till lands, till sjöss och i luften.

Det vi ser just nu är en geopolitisk utmaning av USA.

USA har världens starkaste militär och är enda land med global förmåga, men är inte längre en ohotad supermakt. USA måste möta detta genom snabb militär förmågeutveckling. Men USA har något som Ryssland och Kina inte har, nämligen vänner och allierade i Asien och Europa.

Därför har Biden återförsäkrat sitt stöd för försvarsgarantierna i Nato, partnerskapet med EU, liksom samarbetet med asiatiska demokratier som Japan, Indien och Australien. Det är ett nytt och nödvändigt triangel-samarbete som börjar växa fram.

Annons

Sverige bygger säkerhet med våra grannar i Norden och EU och i nära samarbete med Nato och USA. Detta samarbete bör fördjupas när stormaktskonkurrensen nu tilltar.

Sten Tolgfors är tidigare försvarsminister.

Sten Tolgfors
Annons
Annons
Annons
Annons