GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Värnskatt 2.0, nej tack

Var beredd på höjda skatter om det blir en ny S-regering efter valet.
Ledare • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Försvarsministern är öppen för att smyga tillbaka värnskatten.
Försvarsministern är öppen för att smyga tillbaka värnskatten.Foto: HENRIK JANSSON

Den ”beredskapsskatt” försvarsminister Peter Hultqvist (S) för en månad sedan tyckte att man ”bör överväga” säger han sig nu vara beredd att gå fram med. Det vore att återinföra den gamla värnskatten, om än med en annan etikett. Exakt hur den i sådana fall kommer utformas återstår att se.

Värnskatten avskaffades så sent som 2019. Den hade levt kvar på övertid trots att den infördes som en tillfällig skatt på 90-talet, och som för övrigt bisarrt nog inte ens var kopplat till försvaret (vilket annars är det historiska ursprunget till fenomenet värnskatt). Nu riskerar den alltså redan att återvända efter bara några enstaka års respit.

Att den avskaffades av januaripartierna lyftes fram av vissa parter som en av det blocköverskridande samarbetets framgångar när det begav sig. Men nu kan den alltså som sagt redan komma tillbaka. Det säger en hel del om det vanskliga med den typen av samarbeten, men än mer om Socialdemokraternas syn på överenskomna reformer. Socialdemokraterna har talat högt om vikten att hedra ingångna avtal, men uppenbarligen har man inga betänkligheter kring att för egen del bryta dem så fort man får chansen.

”Socialdemokraterna har talat högt om vikten att hedra ingångna avtal, men uppenbarligen har man inga betänkligheter kring att för egen del bryta dem så fort man får chansen.”

Vid närmare eftertanke är det också ytterligare ett av flera tecken på hur denna regering är trött och har slut på idéer. Att försvaret behöver rustas upp är en sak, och på den fronten driver de borgerliga på än mer än regeringen. En sådan upprustningen kostar förstås pengar. Men istället för att helt enkelt försöka lösa finansieringen inom ramen för det ordinarie budgetarbetet – så som det brukar gå till när regeringar får prioritera somligt som är nödvändigt och dra tillbaka på andra utgifter – öppnar man istället något fantasilöst för att helt sonika höja skatten.

Vanligtvis brukar inte skatter vara öronmärkta. De hamnar i samma pott och fördelas därefter på olika budgetposter. Genom att öronmärka skatten till försvaret hoppas regeringen att den ska vara lättare för folk att acceptera. Men med all sannolikhet kommer denna beredskapsskatt som man valt att kalla det i sinom tid att bli en helt vanlig skatt, så som skett förr med andra öronmärkta skatter.

I sin skattehöjariver kunde försvarsministern inte heller undgå att tala om skattens fördelningspolitiska effekter. ”De mest välbeställda” behöver bidra efter ”de ekonomiska klyftorna i vårt land har ökat rätt så mycket”. Snart nog börjar väl försvarsministern återigen, som förra året, tala om att det är dags för ”pay back time” för ”de rika”. Statsrådet tycks helt bortse från att de mer välbeställda redan bidrar till det gemensamma goda.

För ett Centerparti som fortfarande tror på samarbete med Socialdemokraterna borde detta vara ytterligare en väckarklocka.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.