Annons

Varningsklockor på Arlanda flygplats

I det osäkra omvärldsläget framstår det som ogenomtänkt att låta ett bolag med kopplingar till kinesisk militär och kommunistpartiet tillhandahålla Arlandas säkerhetsutrustning.
Ledare • Publicerad 15 februari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Lars Nicander vid försvarshögskolan kallar beslutet för ”konstigt”.
Lars Nicander vid försvarshögskolan kallar beslutet för ”konstigt”.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Under tisdagen meddelade regeringen att frågan om hur Arlanda flygplats kan stärkas och utvecklas ska utredas. Ett uppdrag som tillföll Peter Norman, moderat finansmarknadsminister under regeringen Reinfeldt II.

Samtidigt kunde det som av en händelse rapporteras att det också fastslagits vilket företag som framöver står för granskningsutrustningen vid säkerhetskontrollerna på Arlanda. Det blev Nuctech – ett kinesiskt bolag med kopplingar både till kommunistpartiets ledargarnityr och den kinesiska militären.

Annons

Förklaringen som givits är att bolaget gav det bästa anbudet, vilket förstås är som sig bör. Utöver att utrustningen är av hög kvalitet gavs även ett bra pris. Något bolaget enligt uppgift haft som strategi i Europa; man har dumpat sina priser med mellan 30 och 50 procent. Något som i sig borde kunna få varningsklockor att ringa. Som Lars Nicander vid Försvarshögskolan påpekat är kinesiska staten inte främmande för att använda övervakningssystem ”för att dammsuga västvärlden på information och personuppgifter”.

Annorlunda ser det ut i USA, där bolaget har svartlistats. På en frågat till Swedavias chef för entreprenadinköp om det har gjorts någon säkerhetskontroll inför köpet gavs ett ironiskt nog oklart svar om att han ”utgår” från det.

”Det har även Sverige fått smaka av. Säkerhetspolisen har varnat för att Kina bedriver spionage, informationsstölder och cyberangrepp mot Sverige.”

I flera års tid har frågan dryftats om hur västvärlden egentligen ska förhålla sig till ett Fastlands-Kina som är statt under negativa förändringar. Oavsett var man står i olika frågor – handel eller handelskrig, bojkotter eller tyst diplomati, och så vidare – är det svårt att komma ifrån att Kina av idag är annorlunda än Kina av igår. Från sommar-OS i Peking 2008 till vinter-OS i samma stad 2022 har mycket ändrats, både inom landet och i dess relationer med omvärlden.

Det har även Sverige fått smaka på. Säkerhetspolisen har varnat för att Kina bedriver spionage, informationsstölder och cyberangrepp mot Sverige. Den tidigare kinesiska ambassadören i Stockholm kom att bli ökänd för sin hätska ton mot svenska opinionsbildare, även på denna ledarsida.

Att medvetenheten har ökat om Kinas negativa utveckling, och de risker det medför, går inte att förneka. Det betyder inte att det alltid är självklart hur man bör agera i relationen med Kina eller kinesiska företag. Debatten som uppstod om Huawei och utbyggandet av 5G i Sverige var ett tecken på den osäkerhet som infunnit sig kring hur samhället egentligen ska orientera sig i ett nytt läge.

Det finns en risk att medvetenheten om problemen urartar i en närmast Trumpsk antikinesisk hållning. Att det finns både gråzonsproblematik och överdrifter är en sak. Men nog borde varningsklockorna ringa även hos Arlandas säkerhetsansvariga när svensk säkerhetsinfrastruktur tilldrar sig kinesiskt intresse.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons