GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Värna polisens höga förtroende

Åter sänkta krav är inte rätt lösning för att få fler poliser.
Ledare • Publicerad 23 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Sverige behöver fler poliser – men till vilket pris?
Sverige behöver fler poliser – men till vilket pris?Foto: Pavel Koubek/TT

Successivt sänkta krav för att komma in på polisutbildningen tycks vara på god väg att bli en en förutsägbart återkommande företeelse. 2012 togs provet i läsförståelse bort. Det följdes av sänkta begåvningskrav 2016, och sedan lägre krav på styrka och motion 2017. Tidigare i år meddelades det att ämnet historia inte längre ska vara ett krav för att kunna antas till utbildningen.

Som om allt detta inte vore nog har nu begåvningskraven sänkts ytterligare. Man behöver förvisso fortfarande få samma betyg på begåvningstestet för att kunna komma in på utbildningen – en trea på en niogradig skala; innan 2016 krävdes en fyra. Istället för att sänka själva betygskravet har man denna gång omdefinierat vad som krävs för att uppnå en trea på skalan.

År efter år har polisutbildningarna haft svårt att fylla sina platser. I år kunde bara drygt 650 av de drygt 1000 utbildningsplatserna fyllas. Även Linnéuniversitetets polisutbildning har märkt av dessa svårigheter. Med politikens så kallade ”polisbingo” kring hur många nya poliser Sverige behöver – regeringens mål är att Sverige ska ha 10 000 nya polisanställda till 2024 – är det inte undra på att det finns en press att få in fler på utbildningen.

Och visst är det så att det både behövs fler poliser och fler polisstuderande; fler behöver komma in på utbildningarna. Som rikspolischefen kommenterade under Folk och Försvar tidigare i år måste det antas 1 000 studenter per år för att lycka uppnå målen.

”Sänkta krav ger kanske fler poliser, men frågan är om det också ger bra poliser.”

Men det är tråkigt att den lösning som används gång på gång tycks vara att helt enkelt just sänka kraven. Det ger kanske fler poliser, men frågan är om det också ger bra poliser.

Redan idag är det förvisso många som söker utbildningen. Problemet ligger i att det är få av de sökande som är behöriga, och inte alla klarar testerna. Sänkta krav blir då förstås en lockelse. Men i takt med att kraven sänkts finns också risken att det i längden undergräver allmänhetens höga förtroende för poliskåren.

Redan har det varnats för effekterna av kravsänkningarna. Det har tidigare rapporterats om nyutexaminerade poliser som har svårt med den skriftliga språkförmågan, med följden att förhörsprotokoll har varit undermåligt skrivna – det har till exempel varit svårt att utläsa vem i protokollet som säger vad.

Och så sent som förra veckan larmades det i Polistidningen av en lärare på polisutbildningen vid Södertörns högskola, som menade att det de sänkta kraven har lett till att undermåliga kandidater kommer in på utbildningen:

”Men det finns också studenter som ertappats med att fuska, som måste äta psykofarmaka för att klara vardagen och som visar upp sina egna körkort och frågar hur man vet vilka siffror som är personnumret. Studenter som under övning, mer än halvvägs in i utbildningen, skjuter en 'berusad man' som inte vill lämna ifrån sig sin spritflaska.”

Att antagningskrav således får direkta konsekvenser är tydligt. Poliser utan rätt kunskaper och förutsättningar kommer också i sin tur påverka det dagliga polisarbetet. En sådan utveckling skulle inte gynna någon, även om det rent statistiskt kommer finnas fler poliser. Polisutbildningens kvalitet måste värnas – och det inkluderar de krav som ställs på sökande.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.