GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Värna östs fria journalistik

Vikten av att stödja fri media i Ukraina och Ryssland är större än på länge. Att Sverige nekar ryska exiljournalister tillfälligt uppehållstillstånd är tragiskt.
Ledare • Publicerad 25 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Polis i Moskva griper en journalist som demonstrerar för journalistisk frihet utanför FSB:s huvudkvarter.
Polis i Moskva griper en journalist som demonstrerar för journalistisk frihet utanför FSB:s huvudkvarter.Foto: Denis Kaminev

I desinformationens tidevarv har kriget i Ukraina tydligt demonstrerat behovet av seriös journalistisk. Värdet av fri media som utan att gå i någons ledband rapporterar, granskar och fördjupar kan inte underskattas. Ukraina har blivit inte bara ett bokstavligt slagfält där ryska soldater strider mot ukrainska, utan också både en arena och ett ämne för såväl den självständiga journalistiken som för den statskontrollerade ryska som sprider Kremls narrativ.

Även i Ryssland har det dock funnits tappra själar som kämpat på i motvind på internationellt respekterade redaktioner som radiostationen Ekho Moskvy, eller tidningen Novaja Gazeta. Båda numera nedstängda. Den fria ryska journalistiken existerar nu i allt högre grad i exil. Ekho Mosvky sänder nu i stället från Berlin. Hundratals ryska journalister har gått i exil, bland annat till Baltikum.

Att stödja den fria journalistiken i Ukraina, liksom de goda krafter i eller från Ryssland som försöker fortsätta kämpa under och mot det auktoritära trycket, borde vara en hedersuppgift för ett Europa som inte bara tror på den liberala demokratin utan också aktivt värnar den. Tron utan gärningar är död, som det brukar heta.

”Värdet av fri media som utan att gå i någons ledband rapporterar, granskar och fördjupar kan inte underskattas.”

Det var således tragiskt att ta del av torsdagens nyhet att Migrationsverket säger nej till att bevilja tre ryska och putinkritiska journalister tillfälligt uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Utan att kommentera det enskilda ärendet påpekade Migrationsverkets presstjänst för Svenska Dagbladet att den som ansöker om uppehållstillstånd inom ramen för ett fristadsprojekt måste vara inbjuden av en region eller kommun. Vilket dock de aktuella exiljournalisterna också var – inbjudna både av den respekterade Föreningen grävande journalister och Västra Götalandsregionen.

Finansiering var ordnad liksom redaktionellt stöd från Göteborgs-Posten, liksom bred uppbackning från aktörer som Publicistklubben och Journalistförbundet. Den enda kostnaden för skattebetalarna skulle varit ett stöd på en och en halv miljon kronor från Svenska institutet, ämnat åt just ryska aktörer som ska ”bidra till en framtida demokratisk samhällsutveckling i sitt hemland.”

Det är minst sagt uppseendeväckande att staten alltså å ena staten väljer att stödja fristadsprojektet med pengar, samtidigt som man i praktiken stoppar det genom att avslå journalisternas ansökan om tillfälligt uppehållstillstånd.

Den fria världen har en historia av stödja den fria journalistiken i öst, bland annat med nätverk som Radio Free Europe/Radio Liberty. Eller för den delen Sveriges ryskspråkiga Radio Sweden-sändningar. Och det är inte första gången Sverige anordnat fristadsprojekt för utländska journalister. Det är en stolt, och viktig, tradition att värna.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.