Annons

Världen förändras. Försvaret måste hänga med

Ledare • Publicerad 14 juni 2003

Efter det stora invasionsförsvaret behöver vi ett modernt samhällsförsvar. Det ska snabbt och utan förvarning möta uppgifter. Militära försvaret är en del, men inte allt. De allvarligaste hoten mot demokratiska stater finns mellan avancerad kriminalitet och krig. Vårt högteknologiska, moderna samhälles sårbarhet är den stora utmaningen. Aktörer och angreppssätt är idag fler än någonsin.

Försvarsberedningen driver på förändringen. 3 juni presenterade vi vår andra av fyra rapporter inför denna nya säkerhetsstrategi. Rapporten präglas av stor enighet. (s), (c) och (kd) står bakom allt. (M) skriver att den "? visar i sina huvuddelar på en inriktning av försvarsmaktens utveckling som (m) kan instämma i". När det gäller försvarspolitikens inriktning anmäler heller inte (v) eller (mp) avvikande mening. Fp vill analysera vilka förbandsförändringar ett svenskt medlemskap i Nato skulle föra med sig.

Annons

Vi utgår från det självklara att Sverige kunna möta, bekämpa och avvisa kränkningar. Men för mycket av det gamla har behållits för länge. Vi utbildar exempelvis fortfarande värnpliktiga för föråldrade stridsvagnssystem. Det gamla sinkar och fördyrar omställningen mot ett högteknologiskt, internationaliserat insatsförsvar, som kan föra modern väpnad strid. Därför ska processen nu skyndas på.

Militära försvaret hade under invasionsförsvarets tid en rad uppgifter som kan överlåtas till civila myndigheter. Det är i stället angeläget att förtydliga försvarsmaktens verksamhet. Därför föreslår vi att uppgiften ska vara att kunna genomföra väpnad strid. Denna uppgift skall kunna lösas i olika tidsperspektiv, nationellt och internationellt.

Det tröga invasionsförsvar som Barometern-OT alltid förordat saknar internationell förmåga. Om konservativa förändringsovilliga generaler och ledarskribenter styrt hade vi haft kavalleriet kvar.

I fast prisvärde kostar militära försvaret idag som det gjorde för 20 år sedan! 1980 var året efter Sovjets inmarsch i Afghanistan. Brezjnev styrde stora delar av östra Europa. Då de svenska försvarsutgifterna på 42 miljarder (inflationsjusterat), alltså mindre än nu. Sverige har sannerligen inte avrustat. Dagens tekniska system, materiel och uppgifter är kostsammare än vad de var 1980.

Barometern-OT förordar svenskt Natomedlemskap. För socialdemokratin är det FN som har huvudansvar för fred och säkerhet. Det ligger inte i vårt intresse att FN marginaliseras. Från svensk sida är vi dessutom otåliga och driver på för att utveckla EU:s krishanteringsförmåga, där det är viktigt att få fram resurser inom EU:s ram som också kan utgöra ett stöd till FN.

Försvaret är så mycket mer än det militära försvaret. I dag är det snarast näringspolitiken som utgör grunden för vårt nationella försvar, de integrerade högteknologiska systemen har ersatt det geografiska territoriet som vår stora sårbarhet. Vi går ifrån ett territorialförsvar mot ett samhällsförsvar. Därför har jag svårt att se höjda försvarsanslag och medlemskap i en militär allians som en naturlig utveckling av vår säkerhetspolitik.

Håkan Juholt

Oskarshamn, är socialdemokratisk riksdagsman och försvarsberedningens ordförande

Svar:

Juholts svenska papperstiger

Annons

Håkan Juholt är sannerligen försvarspolitikens egen Kulneff, som älskar och slår ihäl med samma glada själ. Någon vidare precision i sabelhuggen på ledarasidans mitt är det dock inte i dag.

Det tycks ha undgått Håkan Juholt att Barometern-OT:s ledarsida ihållande har betonat vikten av FN som fredsfaktor. Det tycks också ha undgått honom att tidningen visserligen diskuterat ett svenskt Natomedlemskap, men knappast sagt att Sverige ska gå med hux flux. (Det tycks dock av någon anledning inte ha undgått herr Juholt att minst hälften av politiska redaktionen är med i föreningen för den beridna högvakten, vilket länder honom till heder).

Nå, åter till allvaret. Man kan mycket väl hänge sig åt den framtid som är Juholts. Men man bör inte helt förtränga att förband inte bara ska finnas på papper utan också i verkligheten, vilket kostar pengar. De pengarna finns inte i dag.

Man bör inte heller förlora ur sikte att Sverige alltid måste kunna försvaras mot en anfallade stat. Det handlar här inte så mycket om akut hot som om en grundsförsäkring. Den uppgiften må vara dyr och trist, men den är nödvändig.

Pol red

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons