Annons

Varför ska vänstern äga välfärden?

Den borgerliga högern bör inte acceptera det som en naturlag att kvinnor är vänster eller att vänstern äger välfärdsfrågorna.
Ledare • Publicerad 30 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
För kvinnor, som numera oftare röstar vänster, är välfärden en prioriterad fråga.
För kvinnor, som numera oftare röstar vänster, är välfärden en prioriterad fråga.Foto: EMIL LANGVAD

Om enbart männens riksdagsröster hade räknats i valet 2018 hade Sverige haft en borgerlig regering. Om kvinnorna hade fått bestämma hade vänstersidan vunnit.

Könsgapet är större än någonsin bland manliga och kvinnliga väljare, visar en djupdykning i SCB:s partisympatiundersökning (DN 16/8). En titt på de senaste femton årens SCB-mätningar visar att det bara ökar. Det beror framförallt på att fler kvinnor röstar på Socialdemokraterna än tidigare och att männen har begett sig till Sverigedemokraterna.

Annons

Kvinnor arbetar inom offentlig sektor i större utsträckning än män och är mer beroende av en välfungerande omsorg för att få vardagspusslet att gå ihop. Och den väljare som bryr sig om välfärdsfrågor röstar på Socialdemokraterna i synnerhet och vänsterblocket i allmänhet. Så lyder den vanligaste förklaringsmodellen.

Men en borgerlig höger bör inte acceptera det som en naturlag att kvinnor är vänster eller att vänstern äger välfärdsfrågorna. Särskilt inte med tanke på att sjukvården gång på gång utses till den viktigaste politiska frågan av svenska folket, något som inte lär förändras så länge coronapandemin fortsätter. Att låta vänstern vinna kampen om välfärden kan mycket väl vara detsamma som att låta den vinna riksdagsvalet 2022.

”Partierna som planerar att byta ut den nuvarande regeringen behöver göra sin hemläxa när det gäller sjukvård och omsorg.”

Om man tittar på undersökningar som rör partiernas sakägarskap – vilket parti som väljare tycker är bäst i en enskild sakfråga – står det klart att partierna som planerar att byta ut den nuvarande regeringen behöver göra sin hemläxa när det gäller sjukvård och omsorg. Framförallt Moderaterna.

Bara elva procent svarade att Moderaterna är bäst på vårdfrågor – medan 20 procent ansåg att Socialdemokraterna hade bäst politik för sjukvården, visar en ny mätning om sakägarskap från Novus. När det gäller äldreomsorgen ligger Kristdemokraterna bättre till än Moderaterna – 11 procent ansåg att KD har den bästa politiken för äldreomsorgen, bara 9 procent tyckte att M hade bäst politik.

Moderaterna behöver stärka sin profil inom välfärdsfrågor, och då inte enbart fokusera på driftsform. Under alliansåren lät man Kristdemokraterna vara regeringskoalitionens ”samvete” och ha huvudansvar för de mjukare frågorna, medan Moderaterna fokuserade på jobben och statsfinanserna. Det fungerade i en tid när de stora dagsfrågorna var sysselsättning och arbetslöshet, men det kommer inte att fungera lika väl i en valrörelse där sjukvården är den viktigaste frågan. Då måste Moderaterna kunna svara på hur man vill förbättra sjukvården och hur man ska kunna kapa vårdköerna.

Oppositionen har ett år på sig tills Sverige går till val igen. Innan dess måste den visa att den kan slå Socialdemokraterna på fingrarna när det gäller välfärden. Det gäller både om den vill vinna kampen om kvinnorna och om den vill vinna kampen om makten.

Naomi Abramowicz

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons