Annons

Stig-Björn Ljunggren: Vänd på stenar

Nyheten att dasspapper blir dyrare kan förstås inte knytas direkt till att Ulf Kristersson ska försöka bilda regering.
Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Krönika • Publicerad 19 september 2022
Stig-Björn Ljunggren
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Dit ska vi - och vända på stenar!
Dit ska vi - och vända på stenar!Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nä, det är givetvis sossarnas fel. Det är så det kommer att låta framöver. Varje motgång som en borgerlig regering kommer att möta kommer också att skrivas upp på socialdemokraternas konto.

Det är en typ av argumentation som alla regeringar använder – i stort sett en hel mandatperiods elände kan skyllas på förra regeringen. Och om inte det funkar så går det alltid att hänvisa till sådant som utländska konjunkturer eller andra opåverkbara faktorer. Således. Det är Putin- och Magdapriser på dasspapperet, inte Uffepriser.

Annons

Med tanke på de problem som en Kristerssonregering kommer att få tampas med är det lätt att gå i sanslös opposition. Nya regeringar brukar vara Bambi På Hal Is-regeringar.

Vi minns Alliansregeringens första år, det var då det kläcktes skämt som ”Varning. Kan innehålla spår av nötter” och liknelsen gjordes mellan Reinfelds gäng och ett knattefotbollslag på sin första match.

Men efter ett år hade de lärt sig. Och de som hade hånat dem fick stryk i nästkommande val, då nötterna visade sig finnas i betydligt större mängd på närmre håll.

”Således bör oppositionspolitiken vara något återhållsam och inte skjuta på allt som rör sig.”

Således bör oppositionspolitiken vara något återhållsam och inte skjuta på allt som rör sig. Sverige befinner sig dessutom i ett allvarligt läge där det är bra om politikerna – som vi avlönar rätt hyggligt för att sköta våra gemensamma angelägenheter och inte för att gräla – faktiskt hjälps åt. Så att det inte blir ännu dyrare att gå på muggen.

Men under tiden som detta sker, och socialdemokraterna visar att deras åsikt om samverkan inte bara gäller när de själva äger regeringsmakten, bör arbetarrörelsen tugga i sig valresultatet.

För det första gick det rätt bra i valet, givet omständigheterna. Vad socialdemokraterna nu måste göra är att noggrant analysera valresultatet. Ett tips från läktaren – kolla var i landet partiet gått bra, antingen genom att hålla ställningarna, eller till och med gå rejält plus. Vad är det som kännetecknar dessa platser? Undersök, och kopiera. Även om det innebär svåra omprioriteringar av den egna strukturen.

Ett annat uppdrag som socialdemokraterna också måste ta på sig är att försöka hitta en tydligare ideologisk identitet. Vad är det som exempelvis gjort att partiet under valåret tvingas lägga om flera av sina heliga principer?

Hur är ett parti beskaffat som inte observerat omvärldsförändringarnas betydelse för säkerhetspolitiken? Som inte sett möjligheterna med den nya kärnkraften? Som tycker att det är ett framsteg att få en lagstiftning som tillåter lärarna att ta ifrån eleverna mobiltelefoner, när de flesta nog tycker att lagar som ger läraren beslutsbefogenhet över klassrummet borde väl för fan ha varit på plats för 20 år sedan?

Det kallas för att ”vända på stenar” och vara beredd att ”prata om allt”. Och det gäller även oss själva.

Stig-Björn Ljunggren är fil dr i statsvetenskap och politisk chefredaktör på Sydöstran (S).

Annons
Annons
Annons
Annons