Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vägval vänster

Jonas Sjöstedt var populärare än sitt parti.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Jonas Sjöstedt avslutar sin partiledarkarriär i Vänsterpartiet med att öppna för parlamentariska uppgörelser med den borgerliga oppositionen och Sverigedemokraterna samtidigt som han arbetar för att ändra partiets EU-negativa kurs till att slutligen acceptera det europeiska samarbetet. Mycket vatten har runnit under broarna sedan EU dömdes ut som ett nyliberalt högerprojekt.

Jonas Sjöstedt var den förste V-ledare som inte var historiskt belastad.
Jonas Sjöstedt var den förste V-ledare som inte var historiskt belastad.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Jonas Sjöstedts framgång kan också förklaras med att han är den förste ledaren för partiet som trots att han en gång gick med i dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna inte förknippas med det mörka kommunistiska arvet.

I partier som växer minskar också motsättningarna. De många extrema i partiet, de yngsta och de äldsta, nöjer sig med högstämda formuleringar i partiprogram av minimal politisk betydelse.

Jonas Sjöstedt hörde dock inte till namnen bakom en än mer moderna och pragmatiska vänster som för några år sedan gick under namnet ”Vägval vänster”. Det gjorde honom också valbar för partiets starka vänster-vänster-falang.

Även om man inom Vänsterpartiets kollektivistiska kultur varken tillskriver partiordföranden partiets framgångar eller förluster får ett skifte på högsta tronen en särskilt stor betydelse i Vänstern. Sjöstedt är betydligt populärare än sitt parti och har effektivt lyckats skymma de flesta konflikter utom just den ovilja som finns i partiet att bekämpa det hedersförtryck som drabbar unga invandrarkvinnor. Det stämmer inte med världsbilden där våldsutsatta kvinnor alltid är drabbade av det vita patriarkatet.

Efterträdarkandidaterna är alla yngre än Sjöstedt och gick med när kommunistordet var struket. Det betyder inte att de är mindre radikala eller mer pragmatiska än den man som suttit på posten.

Läs mer