GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vägs ände för naiv utrikespolitik

Det är egentligen inte så konstigt att Turkiets president reagerade på Sveriges dialogpartners.
Ledare • Publicerad 17 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Världen har ögonen på Ann Linde (S) och Sverige.
Världen har ögonen på Ann Linde (S) och Sverige.Foto: Anders Wiklund/TT

När Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nyligen anklagade Sverige för att vara ett ”gästhem för terroristorganisationer” alstrade det febril diplomatisk aktivitet. Förvisso bedriver Turkiet sitt eget förhandlingsspel på den internationella scenen samt i Nato och har en ledare som uppvisar despotiska drag, men det är inte första gången Sverige uppmärksammas för sina tvivelaktiga dialogpartners. Inte heller är det enda gången Sverige anklagats för att ha bristande kontroll på de terrorister som finns i landet.

I det här fallet var dock anklagelsen ett felaktigt påstående om att Sverige inte skulle anse den terroriststämplade kurdiska organisationen PKK som just terrorister. Den inställningen har vårt land haft sedan Olof Palmes (S) dagar. Men Erdogans reaktion borde ändå inte kommit som en överraskning, eftersom den turkiske presidenten anser att den kurdiska militära grenen YPG i Syrien fungerar som en täckmantel för PKK.

År 2020 ställde den kristdemokratiske riksdagsledamoten Robert Halef en fråga till utrikesminister Ann Linde om fyra kristna syrianska ungdomar som kidnappats av YPG i Syrien. Halef bad utrikesministern använda sina kontakter med den kurdiska ledningen i området och lyfta frågan om ungdomarna. Linde påpekade i sitt svar att den internationella humanitära rätten även gäller för YPG, men hänvisade till bristande information som kunde verifiera uppgifterna om de kidnappade ungdomarna. Hon benämnde inte YPG som en väpnad gren, utan som en icke-statlig aktör.

”Inte heller är det enda gången Sverige anklagats för att ha bristande kontroll på de terrorister som finns i landet.”

Att en turkisk president – och andra – kan missuppfatta dessa relationer och S-regeringens agenda i kontakterna i det infekterade Mellanöstern är faktiskt inte så konstigt. Mellanöstern är en smältdegel av miliser och terrororganisationer. I Sverige finns representanter för exempelvis Muslimska brödraskapet, Hizbollah, Hamas och Islamiska staten. I den rödgröna regeringen fanns under förra mandatperioden en minister med kopplingar till den islamofascistiska turkiska organisationen Grå vargarna. S-regeringens ambition att bygga upp och utvidga handelsförbindelserna med Iran är även det en punkt som är komplicerad – och som komplicerar.

Andra regioners konflikter finns närvarande även i vårt land. För att förstå vad det får för konsekvenser räcker det inte med att tro att dialog och relationer är universallösningen, utan även att inse hur kontakter och nätverk uppfattas av andra parter.

Den svenska självbilden är bitvis mer formad av retorik än av verklighet när det gäller vårt lands neutralitet och alliansfrihet. Världspolitikens komplexitet i allmänhet och konflikthärdarnas i synnerhet har långt ifrån alltid analyserats och tagits på allvar. Istället har neutralitet och alliansfrihet fungerat som intäkt för yviga ställningstaganden och inte alltid genomtänkta val av dialogpartners.

Ett Natomedlemskap kommer även föra det goda med sig att Sverige på allvar blir en del av ett större internationellt samarbete och inte längre kan vara en frispelande och naiv utrikespolitisk aktör.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.