Annons

Vad ska regeringen egentligen göra åt polisen?

Det blir en ny lista över de särskilt utsatta områdena. Det kunde igår rikspolischef Anders Thornberg berätta men i övrigt lyste nyhetsvärdet svagt på regeringens presskonferens.
Ledare • Publicerad 6 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Statsminister Stefan Löfven, justitieminister Morgan Johansson, inrikesminister Mikael Damberg och rikspolischefen Anders Thornberg presenterade i fredags nya satsningar på polisen. Trots de tunga pjäserna, levererades inga fyrverkerier.

Eftersom presskonferensen dessutom krockade med Moderaternas Sverigemöte i Karlstad var det väldigt glest bland bänkarna. Majoriteten av Sveriges pressuppbåd befann sig långt från Södertörns polishögskola.

Annons

Morgan Johansson presenterade en trött regeringsnyhet. Ett bättre straffrättsligt skydd för blåljuspersonal genom att införa brottet blåljussabotage. Lagändringar som har dragits i långbänk av regeringen varför det knappt kan benämnas som nyhet.

Hur regeringen ska nå sitt mål om 10 000 fler poliser är fortfarande oklart. Ett skärpt straffrättsligt skydd, en bättre arbetsmiljö och fler platser på polisutbildningen gör bara skillnad på marginalen. Den särskilda lönesatsningen för poliser som hade behövts lyser fortfarande med sin frånvaro.

Rikspolischefen Anders Thornberg var den enda som hade något rimligt att komma med. Nämligen att polisen kommer att göra en ny lista över de särskilt utsatta områdena och inte sopar problemen under mattan.

Det är förståeligt varför regeringen la presskonferensen samtidigt som Moderaternas Sverigemöte. Det fanns helt enkelt inte så mycket att presentera.

Sofia WidegrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons