Annons

Utpressning maskerad till budgetförhandling

Ledare • Publicerad 31 augusti 2005

:Regeringens budgetförhandlingar med samarbetspartierna har inletts, under sedvanligt gnissel och gny. Det är i samband med dem det tydligast märks att Göran Persson faktiskt leder en minoritetsregering och är beroende av vänsterpartiet och miljöpartiet för att kunna sitta kvar.

Som vanligt är budgetförhandlingarna mera institutionaliserad politisk utpressning än regelrätta diskussioner. Samarbetspartierna kommer till Per Nuders bord med en kravlista – “detta och detta vill vi ha, annars spräcker vi budgeten”. Och utifrån den utgångspunkten ska sedan en budget hamras fram.

Annons

Persson och Nuders ställer sig naturligtvis då och då frågan om i hur stor utsträckning de vågar syna samarbetspartiernas krav – hur stor är risken för att v och mp gör allvar av sina hot? Men å andra sidan spelar inte det så stor roll – den socialdemokratiska regeringens främsta syfte och uppgift är ju just att vara regering. Vilken politik den tvingas föra är underordnat.

Någon hävdar att detta är en oundviklig del av den politiska kulturen. Att regera innebär att kunna samarbeta, att vara beredd att kompromissa och förhandla, även om det innebär att en del hjärtefrågor får stryka på foten. Och så är det naturligtvis. m den borgerliga alliansen bildar regering efter valet 2006 kommer vi att få se mycket av detta – ingen kan rimligen räkna med att alla fyra partierna ska kunna få igenom samtliga sina egna frågor. Den dialog som förs mellan Allianspartierna, som nu sitter i Bankeryd och diskuterar, är en bra grund för ett sådant samarbete.

Men det är inte den dynamiken vi ser mellan regeringen och samarbetspartierna. Där handlar det inte om samarbete och dialog mellan jämbördiga partier som sitter i regering tillsammans och faktiskt måste komma överens. Det handlar om en enda sak: fortsatt regeringsinnehav för s och Göran Persson. Om det så kostar höjda skatter, nedrustning av försvar och rättsväsen, brutna vallöften om trängselskatter och annat och nya regleringar. Så v och mp kan nog lugnt fortsätta att ställa krav. Det har ju varit en lyckad strategi hittills!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons