Utanförskapet i Sverige ökar dramatiskt

Ledare • Publicerad 28 mars 2006

I dagarna har två rapporter släppts som pekar i samma riktning. Utanförskapet ökar i Sverige. Den första rapporten, Utanförskapets karta, kom i lördags. Den kan regeringen möjligen resonera bort då den härstammar från folkpartiet. Den andra däremot, är svårare att handskas med. Social rapport 2006 är skriven av Socialstyrelsen och visar i stort sett på samma siffror som folkpariet. Segregationen ökar i hela landet.

Utanförskapets karta släpptes första gången 2004, och har därefter återkommit både 2005 och också nu i år. Rapporterna nålar klart och tydligt upp var den socialdemokratiska integrationspolitiken har misslyckats.

Bara under dessa fåtal år har de så kallade utanförskapsområdena ökat i antal. Från 130 i rapporten från år 2004, till 157 i år. I mätningarna igår antal utlandsfödda, arbetslöshet, betygssnitt, valdeltagande och inkomst. Högst upp på listorna ligger storstadslänen med skarpast segregering. Men sen, i gruppen av de tjugo mest segregerade områdena i Sverige, hamnar lilla Karlskrona.

Med andra ord; femton år in i globaliseringen förmår Sverige fortfarande inte att ta hand om alla de resurser som finns till hands i landet. Istället tenderar det ogreppbara systemet att betrakta i princip alla inflyttare utanför Europa och USA som en belastning. Även små städer börjar följaktligen nu lida av regeringens fiasko.

En tydlig demonstration av statens kloss- och boxtänkande kunde man ta del av i tisdagens Dagens Nyheter. Den, enligt honom själv, synnerligen opraktiskt lagde Mohamed Gulied från Somalia ville studera på universitet efter sin flykt till Sverige. Ams, däremot, tyckte att han skulle gå en svetsutbildning. Under ett år åstadkom Mohamed Gulied en metallhammare, vilken sammanlagt kostade svenska staten 750 000 kronor, kurs och bidrag inräknade. Nu är Gulied chef för sjuttio anställda inom kriminalvården i Värmland.

Ska Sverige ha en chans i framtiden måste samhället bli smartare än så. Vi kan inte sätta högintellektuella män och kvinnor på platser där de inte hör hemma. Det har vi inte råd till. Folkpartiet går i sin rapport till storms med stridsropet ”Bryt utanförskapet, byt regering!” Det är precis vad vi bör göra.

Det är bara att hoppas att det inte redan är för sent.

Kalmar 2006-03-29

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.