GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utan piloter stannar Griparna på marken

Upprustningen av Sveriges försvarsförmåga handlar inte bara om materiel, utan också om personal.
Ledare • Publicerad 26 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Villkoren för drömyrket som förr omgavs med stjärnglans har försämrats.
Villkoren för drömyrket som förr omgavs med stjärnglans har försämrats.Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Denna vecka aktiveras den ”Utvecklingsgrupp behålla” som Försvarsmakten förra veckan meddelade skulle inrättas. Ett välkommet snabbt agerande. Syftet är att tillsammans med Saco-S FM och Officersförbundet arbeta med de frågor som nyligen uppmärksammats kring stridspiloternas arbetssituation, som lett till risken att Sverige kan förlora en ansenlig del av pilotkåren när de söker efter grönare betesmark.

De senaste åren har fler piloter lämnat flygvapnet än vad som har kunnat ersättas genom nyrekryteringar, vilket lett till att ungefär en femtedel av Sveriges runt hundra stridspilottjänster är vakanta. Ytterligare fyrtio av de kvarvarande piloterna, det vill säga hälften, har planerat att till hösten ta tjänstledigt för att istället utbilda sig till civila yrken.

Det skulle innebära ett hårt slag mot flygvapnets verksamhet och försvaret av Sverige, mitt under en brinnande säkerhetspolitisk kris i Europa i och med Rysslands brutala invasion av Ukraina och dessutom samtidigt som Sveriges process för att bli medlem i Nato fortfarande pågår. Det har varit mycket tal om SAS-piloternas strejk denna sommar, men Flygvapnets riskabla sits är minst lika allvarlig.

Anledningen till att stridspiloterna börjat överge karriären som officerare har dels handlat om att pensionsåldern för piloter födda 1988 eller senare för några år sedan höjdes från femtiofem år till sextiosju år, utan att piloterna kompenserades för förlusten av den förmånen.

”Det skulle innebära ett hårt slag mot flygvapnets verksamhet och försvaret av Sverige.”

Dessutom har lönenivån nästintill legat kvar på samma nivå sedan millennieskiftet. Det hela är rätt anmärkningsvärt: Då låg lönen för en stridspilot på samma nivå som lönen för en riksdagsledamot, 38 000 kronor i månaden. Förra året justerades ingångslönen för en stridspilot upp till 42 000 (medan lönen för en riksdagsledamot har ökat till 71 500 i månaden). Man får därtill ha i åtanke hur mycket som äts upp av inflationen.

Det talas ofta om hur dåligt det lönar sig att utbilda sig akademiskt i Sverige jämfört med många andra länder, men det gäller i allra högsta grad även för den som väljer att bli stridspilot – en utbildning som tar sju år, längre än exempelvis en läkarutbildning.

Upprustningen av Sveriges försvarsförmåga handlar inte bara om försvarsmateriel, uppdaterade maskiner eller nya vapen, utan är också en fråga om manskap. Villkor och löner är en viktig aspekt inte bara för att behålla de anställda man redan har, utan också för att kunna fortsätta locka nya i framtiden. En anställd som ytterst sett är beredd att offra sitt liv för rikets säkerhet förtjänar också ett rättvist tack från nationen i vars tjänst den står.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.