Annons

Utan el slocknar Sverige

Det strömavbrott som drabbade Kalmar i samband med tisdagens åskoväder åskådliggör både hur känslig infrastrukturen och annat fortfarande är för väder och vind men också om hur sårbart samhället är när elektriciteten går förlorad.
Ledare • Publicerad 27 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Strömavbrottet i delar av Kalmar län påminner om krisberedskapens nödvändighet.
Strömavbrottet i delar av Kalmar län påminner om krisberedskapens nödvändighet.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det krävs inte översvämningar som de i Tyskland för att påminnas om samhällets sårbarhet och behovet av krisberedskap. Något sådant som tisdagens åskoväder, vilket under eftermiddagen slog ut elförsörjningen till Kalmar men också flera andra områden i länet, med mängder av följdeffekter, räcker långt för att väcka en dylik insikt.

Liksom cyberattacken tidigare denna månad som slog ut merparten av Coops butiker i landet blev en väckarklocka kan en händelse som denna stämma till eftertanke: Finns det möjlighet att handla med kontanter i en butik vid behov? Har en verksamhet elgeneratorer om strömmen försvinner under en längre period? Finns det fortfarande fasta telefoner i hemmen?

Annons

Gator och butiker som översvämmades av regnmassorna - med möjliga byggnadsskador och eventuellt fördärvade varor, för att inte tala om förluster i samband med förlorade potentiella kunder som i sin tur ej kunde handla sina dagliga förnödenheter.

Apparater, funktioner och hela verksamheter som slutade fungera då strömmen försvann från kontor, hem och andra ställen.

Trafikkaos då trafikljusen inte längre fungerade, samtidigt som vägarna plötsligt fylldes av mängder med bilar. En situation som kan bädda för olyckor, i synnerhet när folk är fyllda av stress, oro, frustration eller rentav panik till följd av läget.

Det är lätt att föreställa sig tankarna som måhända flög genom mångas huvuden då det inte fanns någon prognos på när elen skulle komma tillbaka: Hur länge håller det i sig? Överlever varorna i kyl och frys? Kommer det gå att handla mat närmsta tiden, kommer man kunna laga mat ikväll? Finns det lager av mat hemma som räcker så länge det behövs?

”Det är lätt att romantisera enklare strömavbrott, men problemen ska tas på allvar.”

Inte helt olikt den osäkerhet som spred sig när pandemin började och många senfärdigt började bunkra mat och andra förnödenheter – några år för sent efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap redan 2018 uppmanade befolkningen att ha ett lager av förnödenheter hemma just för behov vid kris.

Det hela blev också en konkret gestaltning av det som denna ledarsida varnade för tidigare i år: Riskerna med att förlita sig för mycket på den mobila telefonin. När elen försvinner, gör så också möjligheten att enkelt kunna fylla på mobiltelefonernas batterier. Även flera mobiloperatörers nätverk lade av under dagen, vilket försvårade möjligheterna att överhuvudtaget ringa telefonsamtal.Med elen försvann för många även tillgång till wi-fi och internet.

Tydligare kan vikten av den fasta telefonin som en trygghetsfaktor - både i vardag och kris - knappt gestaltas. Eller för den delen sådant som möjligheten att handla med kontanter. Ett iögonfallande exempel på säkerheten i att i krissituationer kunna falla tillbaka på andra backup-lösningar var det café som tände en grill för att koka vatten.

Det är lätt att romantisera enklare strömavbrott. Men det som för några innebär en mysig stund med värmeljus kan för andra snarare handla om sådant som svårigheter att larma polis, ambulans och brandkår. Problem att ta på allvar.

Elen kom lyckligtvis tillbaka efter ett par timmar, men inte utan att oro hann uppstå. Man vill ogärna tänka sig hur situationen skulle sett ut i ett ännu skarpare läge i händelse av sabotage eller naturkatastrof. En risk samhället dock gör väl i att ha i åtanke.

Thomas Hermansson

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons