Ung & konservativ

Den har kallats Generation Ordning och MeWe-generationen - men i politiskt avseende är svenska unga vuxna också en Generation Vet ej.
Ledare • Publicerad 10 juni 2013
Unga väljer familj, inte individualism, enligt konsultföretaget Kairos Future.
Unga väljer familj, inte individualism, enligt konsultföretaget Kairos Future.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

I SCB:s senaste stora partisympatiundersökning, som presenterades i veckan, svarade nästan en tredjedel av både män och kvinnor i åldern 18-29 "vet ej" på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag. Det är en mer än dubbelt så stor andel som i de andra ålderssegmenten.

När åldersspannet snävas in till 18-24 år, svarar närmare 40 procent att de inte vet vilket parti de sympatiserar med. Och hursomhelst lyckades SCB bara nå hälften av de utvalda unga vuxna och ställa frågor till dem; bortfallet var 48,2 procent.

I veckan presenterade också konsult- och analysföretaget Kairos Future sin Global Youth-rapport, som gav en liknande bild av unga vuxnas politiska engagemang i ett flertal länder. Det saknades inte politiska åsikter bland de tillfrågade: sju av tio sa sig anse att dagens politik är alltför kortsiktig, och 60 procent sa sig luta åt vänster i politiskt avseende. Men mindre än en tiondel hade under det senaste året tagit kontakt med en politiker eller aktivt deltagit i en politisk organisation, och endast 36 procent uppgav att de var intresserade av politik.

De intressen som däremot står högt i kurs är påfallande konventionella; de stora framtidsdrömmarna rör sig om hem, arbete och familj. "Istället för att dekonstruera traditionella värden, verkar unga människor längta efter återuppbyggandet av kollektiva värden. Och de börjar med den lilla världen, med att återuppbygga familjen", skriver Kairos Future. Så kallade postmoderna värderingar - individualism, självständighet och frihet från konventioner - bedöms vara på väg ut.

Under rubriken "Från latte- till smoothiemamma" beskrivs i tidskriften Mama trenden så här: "Många 80-talister har sett sina egna föräldrar skiljas och kanske som en reaktion på det lyfter de gärna fram kärnfamiljen som ideal ... Om lattemammorna fikade på stan bakar cupcakemammorna sina egna bullar - med avancerad frosting på toppen. De handlar hellre second hand än nytt, syr och stickar stolt egna kläder, pysslar med inredningsdetaljer. Och de sätter en ära i att hämta tidigast på dagis."

Trots att det är ett slags borgerlig - rentav konservativ - livsstil som lockar, har de borgerliga partierna dock misslyckats med att fånga upp denna strömning. Centerpartiet misslyckades av allt att döma dessutom med berått mod: i stället för att fundera över människors problem och prioriteringar, satsade man i sitt idéprogram på att pressa liberala principer i en riktning ingen har frågat efter.

Såväl Centerpartiet som Kristdemokraterna får också synnerligen lågt stöd bland både unga kvinnor och unga män; Moderaterna är i och för sig populära bland unga män (31,6 procent) men har tretton procentenheters underläge mot Socialdemokraterna bland unga kvinnor. Mest intressant här är dock Miljöpartiets starka stöd - hela 21,1 procent av kvinnorna i åldern 18-29 skulle rösta på MP om det vore val i dag.

Några trovärdiga monopolanspråk på värden som ansvarstagande och mognad kan Miljöpartiet dock knappast göra. Tvärtom finns det stora möjligheter för partier som förmår tänka bortom individens frihet och materiella värden, tala om traditionella värderingar utan att låta inskränkta och visa respekt för den "lilla världens" integritet.

Daniel Braw
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.