GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Underlätta för återbruk

Förbättra förutsättningarna för den cirkulära ekonomin.
Ledare • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Den enes skräp är den andres hett eftertraktade skatter. Återbruk bidrar till ett hållbarare samhälle.
Den enes skräp är den andres hett eftertraktade skatter. Återbruk bidrar till ett hållbarare samhälle.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I vilken mån ”det var bättre förr” diskuteras ofta i många olika sammanhang – politiskt, moraliskt, religiöst, kulturellt och så vidare. Sanningen att säga var väl vissa saker bättre förut, och andra bättre nu. De teknologiska, vetenskapliga och medicinska framstegen bara de senaste hundra åren går knappt att överskatta.

Men en sak som onekligen forna tider och gångna generationer var duktiga på var att återbruka. Man vårdade sina ägodelar, och när någon dog tog andra vara på vad som fanns kvar. Biblar och andaktsböcker gick i arv, möbler kunde auktioneras ut, och material från rivna byggnader återanvändes ofta till byggandet av nya.

Ett sätt att leva på som borde vara en källa till inspiration i vår tid med den ökande insikten om behovet av att leva hållbart. Ett sätt att leva mer hållbart som ständigt ökar i popularitet är just att köpa begagnat. Second hand-butiker, onlinetjänster för försäljning av gamla kläder, möbler och köksgeråd – det finns mycket gammalt som tål att återbrukas, och många ställen där begagnat finns till salu. Att byta ut plast mot träprodukter är en viktig del i den gröna omställningen som har blivit mer och mer populär, men återbrukandet ska inte glömmas bort.

”Till hösten kommer det endast finnas sexton utbildningsplatser för nya tapetserare, vilket ej beräknas räcka till för att täcka behovet enligt föreningen Sveriges Tapetserarmästare.”

Att ta hand om och bevara vad som redan har producerats och tagit resurser i anspråk, i stället för att låta det slitas ut eller slängas trots gott skick, är därtill en form av kulturvård. Det behöver inte bara gälla antika möbler eller släktens nedärvda klenoder, det kan lika gärna vara en cool lampa från 60-talet eller en gammal tv-spelskonsol från 80-talet som är värdefulla kulturobjekt i sin egen rätt. För den som värdesätter sparsamhetens dygd kan det vara ett sätt att leva mindre slösaktigt på. Mer bevarande, mindre kulturförstörelse eller slit och släng.

För att återbrukandet verkligen ska kunna blomma ut ytterligare räcker det dock inte bara med själva villigheten att köpa och sälja gammalt. Konsumtion och försäljning är bara delar i maskineriet. Det behövs även så att säga en infrastruktur runt omkring. Att flera olika aktörer numera finns tillgängliga online innebär att sannolikheten att olika varor faktiskt säljs och återbrukas har ökat. Ytterligare ett sätt att sänka tröskeln för återbrukande är att underlätta för möjligheterna att transportera tunga objekt – en tjänst som ofta kan vara dyr, om den ens erbjuds.

En annan aspekt av detta är det ökande behovet av professionella hantverkare som vet hur man vårdar exempelvis gamla möbler. Efterfrågan på möbeltapetserare som kan klä om möbler har ökat. Till hösten kommer det endast finnas sexton utbildningsplatser för nya tapetserare, vilket ej beräknas räcka till för att täcka behovet enligt föreningen Sveriges Tapetserarmästare. Om det fanns goda, tillgängliga möjligheter att klä om möbler skulle förmodligen folk vara mer måna om att både spara dem och sälja dem vidare istället för att slänga. Med vetskapen att en gammal sliten fåtölj, soffa eller stol man hittar på loppis är enkel att fixa i ordning skulle tröskeln för att köpa den också minska.

Den cirkulära ekonomin är en viktig del i den gröna omställningen, men den behöver sin infrastruktur för att fortsätta utvecklas och blomstra.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.