Ulf Wickbom: tidningen skapar gemenskap!

Död eller fortlevnad för svenska tidningar?
Ledare • Publicerad 2 februari 2006
Moderatorn Wickbom inne i datorsladdbemängda kanslirummet på Folk och försvars rikskonferens i en paus mellan debatt- och intervjupassen. Nu var det dock han själv som blev intervjuad. Foto: Per Dahl
Moderatorn Wickbom inne i datorsladdbemängda kanslirummet på Folk och försvars rikskonferens i en paus mellan debatt- och intervjupassen. Nu var det dock han själv som blev intervjuad. Foto: Per DahlFoto: 

Död eller fortlevnad för svenska tidningar?

En som har haft en god position för att spana in i framtiden är journalisten Ulf Wickbom. Barometern-OT:s Per Dahl träffade honom när han var moderator för Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari. Samtalet kom att kretsa kring tidningens förmåga att skapa gemenskap genom berättelser, från de geografiskt lokala – som Barometer och Oskarshamns-Tidningen till de socialt lokala – ett exempel är Dagens Industri.

Han har inte minst goda möjligheter att se trenderna från sina sommarvistelser på Nordöland, där Financial Times, Barometern och Ölandsbladet ger honom samtiden i olika skalor.

Ulf Wickbom betonade i intervjun mycket den känsloladdning som dagstidningen bär – vem ringer argt och klagar när ett pod-program uteblivit? Men kommer även nästa generation ha de känslorna för en papperstidning?

Lyssna och bedöm!

Per Dahl

Per Dahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.