Annons

Tvång och tillit

I vilket annat land anmäler en kyrkligt anställd att hon utsatts för religiöst tvång? Och i vilket annat land kan saken komma att utredas?
Ledare • Publicerad 4 augusti 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

En tidigare organist i en Sydsvensk församling anmäler Svenska kyrkan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att hon tvingats delta i ”religiöst tvång”.

STOCKHOLM 20170924
Kyrkorgel i Högalidskyrkan
Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
STOCKHOLM 20170924 Kyrkorgel i Högalidskyrkan Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030Foto: Jonas Ekströmer/TT

Diskrimineringsombudsmannen bör inte genomföra någon undersökning eftersom det så kallade tvång som organisten hänvisar till är en självklar del av av kyrkans lära. Hon är dessutom enligt 29/29-principen – en central del av arbetsrätten – skyldig att delta i arbetet. Vad är nästa arbetsinslag som inte passar organisten? Spela på begravningar? Undervisa orgelelever?

Annons

En utredning skulle i sig vittna om att en statlig myndighet tar sig rätten pröva tro och lära i ett fritt och självständigt samfund , trots att anmälningen rimligen kan avfärdas på ett ögonblick. Det skulle i så fall vara fråga om en aktivistisk inställning som inte hör hemma i den svenska myndighetskulturen.

***

Ersättningssystemet bygger på tillit, förklarar en chef på Försäkringskassan när frågan om hur tandläkarpraktiker erhållit miljontals kronor genom fusk diskuteras.

Medan tilliten till professioner försvagats av en vänster som ökat den politiska styrningen och den liberala borgerligheten som infört marknadsstyrning har således tilliten blivit en hörnsten när det gäller hur ersättningar betalas ut.

Annons
Annons
Annons
Annons