Tumultet skymmer

Ledare • Publicerad 4 november 2003

Tumultet om landsting, vård och nedläggningar rasar på debattsidorna. Om landstingsledningen trodde att man kunde söka politiskt lä genom att retirera från Ledningsbolagets förslag möter nu hårda mothugg från vården just därför att man retirerat från detta förslag. Det finns inte en enda handlingslinje som inte medför att de borgerliga drar på sig störtskurar av kritik. Fast vilken majoriteten en var så skulle den i dag vara utsatt för samma slags angrepp.

I detta politiska slagsmål saknas en tydlig stämma som visar på målet för borgerlig och i synnerhet moderat politik i landstinget. Syftet med borgerlig politik är ju inte allas krig mot alla. Var finns den moderate landstingspolitiker som kraftfullt, övertygande och ihållande visar fram vad moderat vårdpolitik strävar efter? Som ser längre än till effekterna nästa år, eller nästnästa?

Om valen i sjukvården bara bestod av att varje kommun eller länsdel skulle ha sin beskärda del av landstingets verksamhet behövde vi ju överhuvud taget inga politiska partier i landstinget. Det räckte med att lotta fram kommunföreträdare. Kanske skulle det bli bättre om landstinget var en enda valkrets, så att alla politiker måste söka stöd hela vägen från Västervik till Degerhamn.

Hur många landstingsval vi får se framöver är til syvende og sidst osäkert. 2006 sannolikt. 2010 sannolikt inte alls. Men så länge valen finns och moderaterna är med är deras viktigaste uppgift att hålla målbilden klar. Huvudmålen är valfrihet, kvalitet och tillgänglighet, medlen avpolitisering, fler alternativ och större inflytande för vårdens professionella.

Det är moderaternaas existensberättigande i landstinget.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.