Tryckfrihet - i vissa fall
Vill du på denna sidan kunna läsa en kritisk artikel om Socialistinternationalen, Silvio Berlusconi eller Giorgios Papandreou? Då kanske du får skynda på. I EU-processen ligger ett förslag som mycket kraftigt kan begränsa svenska tidningars möjligheter att skriva kritiskt om företeelser inom EU. Förslaget går ut på att förtalsprocesser ska föras efter det lands lag där den klagande bor. Blir till exempel en tysk biltillverkare upprörd över vad som står om en ny modell i Barometern-OT kommer han alltså kunna processa mot tidningen enligt tysk lag. Eller italiensk, om det gäller Silvio Berlusconi.
Därmed gäller inte svenska regler om ansvarig utgivare. Och inte heller svenska regler om meddelarskydd. Svensk polis kan få laglig plikt att utföra undersökningar om vem som talat med en journalist om en rättstvist berör en utländsk part.
Man kan betänka hur många storföretag som i dag har huvudkontor utomlands, och alltså formellt är utländska.
Den svenska tryckfrihetsförordningen och grundlagen är i europeiskt perspektiv mycket strikt om rätten till fritt nyhets- och åsiktsutbyte. I andra EU-länder är utrymmet för medier trängre och allmänheten har sämre insyn.
Tidningsutgivareföreningen, tidningar och ett antal jurister har protesterat och kräver att regeringen hårt och ljudligt ska säga ifrån. Någon kraftfull reaktion har dock inte hörts från Rosenbad.
Vi är stolta över vår grundlag. Varför då inte se till att den också gäller?