Annons

Trump är ingen kung Kyros

För att rättfärdiga president Donald Trump inför kristna väljare liknas han vid de bibliska gestalterna drottning Ester och kung Kyros.
Ledare • Publicerad 19 oktober 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Ester anklagar rådgivaren Haman inför kung Xerxes  Tavla av Hans Collaert ,1579.
Ester anklagar rådgivaren Haman inför kung Xerxes Tavla av Hans Collaert ,1579.

För att förstå hur president Donald Trump går hem hos evangelikala – kalla dem väckelsekristna – väljare är det intressant hur hans rådgivare har lyckats att knyta honom till två mycket centrala bibliska berättelser.

I den hebreiska Bibeln, Gamla Testamentet, berättas om hur den persiske kungen Kyros efter att ha erövrat Babylonien fattar beslutet om att låta avbryta den judiska fångenskapen och återsända folket till sitt land. Och han upplever sig också ålagd att bidra till återuppbyggandet av templet.

Annons

Återvändandet sker i omgångar och en mindre grupp stannar kvar. I Esters bok berättas om hur kvinnan med samma namn blir drottning hos kung Xerxes. Med fara för sitt eget liv ber Ester kungen att skona det judiska folket sedan hovets rådgivare Haman inlett planeringen att utplåna judarna från landets yta.

Kyros tillhörde således inte det judiska folket och han beskrivs inte i termer som troende för att tala i vår tids termer. Men historien kan tolkas som att en statsledare kan bli utvald av Gud, att vara ett Guds redskap.

Det är i vart fall så som evangelikala företrädare i USA förklarat hur Donald Trump som få upplever som religiös eller som moraliskt högstående ändå framstår som det naturliga politiska valet. Det är de politiska gärningarna, inte tron som understryks.Bilden av Trump som en Kyros odlades till och med av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu efter det att USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo fick på sin sida frågan om Trump kunde liknas vid Drottning Ester. ”Som kristen tror jag naturligtvis det är möjligt.

Här jämfördes Trumps insatser för Israel i relation till det militära hotet från Iran mot det heliga landet.

Ester har en annan likhet med kung Kyros som är värd att nämna. Esters bok är den ena i Gamla Testamentet, den andra är Höga visan, där Gud inte nämns. Ester kan således också ses om som kallad av Gud för sitt uppdrag utan att själv framstå som ”troende”.

Denna kontext är naturligtvis inte avgörande för att vita evangelikala väljare stöttar Trump. Men den fungerar som ett rättfärdigande, som en biblisk legitimitetsgrund. Trots Trumps fel och brister - han ironiserar över förlåtelsen, sliter inte på kyrkbänken i onödan och är okunnig om skriften - kan han enligt företrädarna ses som en person som fullgör ett uppdrag som står i de kristnas tjänst. I frågor som abort, homosexuellas rättigheter, synen på Israel eller tillåtandet av bön i skolan. Vad är det viktiga med en pilots resoneras det; hur han flyger eller hur han lever på hemmaplan?

Det kan framstå som en gåta hur en person som ignorerar färgades framtid, som använder lögnen som vapen och som uttalar sig beundrande om diktaturer kan vara så stark i väckelsekristna grupper.

Men det säger också något om hur republikanerna lyckats att ställa religiösa värden mot demokraternas förment sekulära. Trumps politik har i stor utsträckning handlat om att försvara ett USA - det vita protestantiska som demografiskt och politiskt är på väg att försvagas när minoriteter växer i befolkning och där religionen försvagas och där kusterna stärks.

Hillary Clinton var i detta avseende en drömmotståndare inte minst inför religiösa väljare. Även landets katoliker som länge var en kärnväljargrupp för Demokraterna valde i hög utsträckning Trump.

Annons

Katoliken Joe Biden har kritiserats av katolska biskopar för sin liberala inställning till abort och homosexuella. Men han står nära de klassiska katolska kraven på sociala reformer och satsningar på sjukvård. Och han talar i motsats till Trump ofta och varmt om sin personliga tro utan att vilja bli jämförd med bibliska förebilder.

Övermod följs som bekant av nederlag, högmod går före fall. Och ödmjukhet ger i bästa fall heder.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons