Annons

Tro eller vetande om Svenska kyrkan

Den negativa mediebilden av Svenska kyrkans som arbetsgivare tillbakavisas av forskare.
Ledare • Publicerad 13 november 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Bättre än sitt rykte.
Bättre än sitt rykte.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När forskargruppen vid Malmö universitet sammanfattar sin fleråriga forskning om arbetsmiljön i Svenska kyrkan kokar det ner till ord som förvåning. ”Bilden av att Svenska kyrkan är en usel arbetsgivare kan vi inte se i vårt material”, slår forskningsledaren universitetslektor Anders Edvik fast.

2112 anställda i trossamfundet har intervjuats och mot den bakgrunden konstateras att arbetsmiljön på ”vissa sätt är bättre” och ”på vissa sätt sämre” än i andra sammanhang.

Annons

Det är intressanta rön som presenteras av Malmöforskarna. Så sent som i februari meddelade Arbetsmiljöverket att myndigheten ska granska 450 arbetsplatser i olika trossamfund eftersom de och ”Svenska kyrkan sticker ut i sammanhanget” när det gäller kränkningar.

Det finns ingen anledning att tona ned verkliga problem i Svenska kyrkan.

Vaga mål för verksamheten leder till att arbetet kan dra åt olika håll på församlingsnivå. Det gäller i stort sett all idéburen verksamhet där det kan vara mycket svårt att mäta resultat och där nyckeltals- och redovisningstänkandet också av många betraktats som ståendes i motsats till verksamhetens bästa. ”Det viktiga är inte att många kommer till verksamheten utan att det firas gudstjänst”. I en sådan kultur utan gemensamma mål uppstår lätt konflikter som förstärks av de faktorer som Arbetsmiljöverket tar upp. Arbetet med utsatta sliter på personalen. Och på mindre arbetsplatser blir motsättningar ofta svårare att hantera.

Men när Arbetsmiljöverket säger att kränkningar finns ”inbyggt i strukturerna” i Svenska kyrkan kan frågan, mot bakgrund av Malmöforskarnas slutsatser, ställas om det inte är redan etablerade bilder om trossamfundet som färgar bedömningarna.

Alltför ofta lyser den vanlig vanliga kombinationen av okunskap och oförståelse av kyrkans verksamhet och väsen igenom i media och i politiska beslut. I ordet struktur anas i kyrkans fall att diskriminering och kränkningar mynnar ut som ett resultat av kyrkans organisation och möjligen då också värderingar.

Arbetsmiljöverkets beskrivning av Svenska kyrkan ligger nära den mediebild där religion och kyrka ofta är förknippade med problem. Majoritetskulturen där kyrkan är en bärande del problematiseras utifrån normkritik och maktanalys. Religion är det onormala, det sekulära det normala.

Konflikten i det lilla, arbetsmiljön i församlingen, speglar så som den skildras, religionens konfliktskapande roll i det stora. I landet, i det globala.

Forskarnas rön tillbakavisar den bilden. Kyrkan fungerar, som väntat, ungefär som de flesta arbetsplatser.

Det är trots allt bäst att formulera bilden av Svenska kyrkan på basis av vetande.

Annons

'

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons