GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trendbrott som gynnar maktskifte

Väljarnas högst prioriterade frågor talar till fördel för partierna med Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat. Men opinionssiffrorna pekar på att styrkeförhållanden mellan blocken är fortsatt jämna.
Ledare • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
De borgerliga borde likt Socialdemokraterna även försöka ta politisk mark från motståndaren.
De borgerliga borde likt Socialdemokraterna även försöka ta politisk mark från motståndaren.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Nyligen uppmärksammades det i riksmedia hur en tonårig tjej dömdes till dagsböter för att ha burit omkring på en pepparsprej i sin handväska under ett valborgsfirande i Uppsala. Ett brott mot vapenlagen. Brottet som sådant vittnar om den otrygghet som många känner inför våldsutvecklingen i Sverige.

Idag talar allt fler inom politik och media om trygghetsfrågorna. En välkommen utveckling. Det vara bara en mandatperiod sedan som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kritiserades för att hon uppmärksammade att unga flickor i hennes hemstad Uppsala kände sig för otrygga för att gå ensamma i stan på kvällstid.

En otrygghet som många känner även på andra håll i landet. Mord efter mord. Sprängningar. Stöldligor. Förnedringsrån.Våldtäkter, hedersmord och annat våld mot kvinnor. Listan kan göras längre. Och det är inte bara storstäderna som drabbas; våldet har spridit sig som årsringar. Under det år som har gått sedan skottlossningen i Kalmar förra sommaren har skjutningarna och morden fortsatt även i denna mellanstora stad.

”Under det år som har gått sedan skottlossningen i Kalmar förra sommaren har skjutningarna och morden fortsatt även i denna mellanstora stad.”

Att känslan av otrygghet breder ut sig i Sverige är således inte förvånande. Inte heller att det får konsekvenser för hur folk lever sina liv.

Lika lite förvånar det att brottsligheten nu enligt en ny undersökning från SOM-institutet i Göteborg har seglat upp och blivit den viktigaste politiska frågan för väljarna i årets val. Även om det i sig är anmärkningsvärt. Det är första gången sedan mätningarna började 1979 som brottslighet har rankats som den viktigaste frågan.

Samtidigt har en del frågor som klassiskt brukar anses viktig hamnat ganska långt ned på listan, som arbetsmarknadsfrågan och ekonomin. Mätningarna som sådana genomfördes dock i maj; de stigande priserna sen dess och fram till valdagen kan mycket väl komma att förändra den saken något.

Intressant nog rankas brottsligheten högst av såväl män som kvinnor, både i stad och på landsbygd, och oavsett om man är högskoleutbildad eller ej. Detsamma gäller även för de flesta av de olika åldersgrupperna. De enda undantagen är unga väljare i åldersspannet 18-35 år samt de ”mitt i livet” mellan 36-49 år. Båda dessa åldersgrupper rankar istället invandringen som den viktigaste frågan.

Den prioriteringen bådar gott för borgerligheten, som av hävd brukar anses bättre på lag och ordning, och som varit snabbare än de rödgröna att justera sin migrations- och integrationspolitik. Men man gör väl i att även komma ihåg att både sjukvården samt miljö och klimat är fortsatt högt värderade av den svenska väljarkåren. Opinionssiffrorna pekar på relativt jämna förhållanden mellan de rödgröna och den moderatledda oppositionen. Varje röst partierna vinner kommer vara betydelsefull. Det är inte tid att vara enformig.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.