Annons

Tomma hot från Vänsterpartiet

Orealistiskt att Vänsterpartiet förväntar sig få med sig de borgerliga för att fälla regeringen över marknadshyror, speciellt så tätt inpå nästa riksdagsval.
Ledare • Publicerad 16 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Dadgostar lär inte fälla regeringen.
Dadgostar lär inte fälla regeringen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det låter kanske som ett skarpt hot. Om inte regeringen inom 48 timmar lämnar besked om att slopa förslaget om fri hyressättning eller åtminstone att inleda nya förhandlingar, meddelade partiets ledare Nooshi Dadgostar under tisdagsförmiddagen, går man vidare med hot om misstroendevotum – i hopp om att de borgerliga ska hoppa på tåget.

Men det hela kan beskrivas som både ett tomt hot lika väl som en tom förhoppning.

Annons

Även om de borgerliga har ett intresse av att byta regering, så är det en stor skillnad på att diskutera sådana planer i termer av misstroendevotum i början av alternativt mitt i en mandatperiod kontra att lufta samma tankar i slutet av mandatperioden.

Det är svårt att tänka sig att någon annan regeringskonstellation än den sittande, med nuvarande parlamentariska läge, skulle kunna konstrueras givet riksdagspartiernas ställningstaganden. Det finns helt enkelt inget underlag för en annan regering, om ingen radikal förändring skulle ske.

Alternativet extra val torde inte heller locka särskilt många. Vare sig i partierna eller befolkningen i stort, så här ett år innan det ordinarie riksdagsvalet ändå ska genomföras.

”Det hela kan mer eller mindre beskrivas som både ett tomt hot lika väl som en tom förhoppning.”

Det skulle helt enkelt vara för kostsamt för flera av partierna, både för organisationernas ekonomier och medlemmarnas energi, att dra igång valcirkusen så tätt inpå nästa val.

Därtill skulle många uppleva det som onödigt; att lägga så mycket kraft på något som ändå knappt kommer hinna realiseras innan det omintetgörs.

Det framstår inte heller som särskilt troligt, rent sakpolitiskt, att de borgerliga skulle vara intresserade av att fälla regeringen för ett utredningsförslag om en något friare hyressättning.

Dels för att förslaget som sådant ur ett borgerligt perspektiv ändå går i rätt riktning – må så vara att det kan kritiseras för att vara ett lite väl litet steg – men också för att det skulle framstå som något småaktigt att fälla regeringen för en sådan sak.

Låt vara att vissa ur oppositionen undsluppit sig pliktskyldiga försäkranden om viljan att löpa linan ut om Vänsterpartiet verkligen skulle mena allvar.

Regeringen å sin sida har ju för övrigt inte ens lagt fram något skarpt lagförslag vad gäller marknadshyror än; utredningen ligger fortfarande ute på remiss fram till september. Det Vänsterpartiet reagerar på är i stället vad som presenterades i själva utredningen som sådan.

Allt detta är så klart Vänsterpartiet medvetet om, varför det hela framstår mer som ett utspel för att synas i debatten och markera inför sina väljare – som skulle ha svårt att acceptera att partiet sitter still om regeringen går vidare med ett förslag om marknadshyror.

Nej, någon ny regering kommer detta inte leda till. Vi får vänta ett år.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons