Annons

Testa men med förnuft

Utökad testning leder inte till att råd och rekommendationer tas på större allvar.
Ledare • Publicerad 23 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Covid-19-test är inte alldeles enkla.
Covid-19-test är inte alldeles enkla.Foto: Johan Nilsson/TT

Med lite kreativ matematik kan man nu, som statsminister Stefan Löfven, säga att Sverige gör över 100 000 coronatester i veckan.

Vad som är syftet med denna omfattande testning är lite svårare att säga. Statsministern räknar in tiotusentals antikroppstester, ett slags test för att visa om man har haft covid-19 eller inte. Vissa regioner erbjuder dem, andra (däribland Region Kalmar) inte.

Annons

Den exakta innebörden av svaren är oklar. Som Folkhälsomyndigheten skriver i sin senaste version av testningsstrategin: ”En rad frågor behöver besvaras för att förstå kopplingen mellan sjukdom, antikroppssvar och immunitet.” Därför är det befogat att tillsvidare betrakta antikroppstester med viss försiktighet.

Dessutom finns en risk för felaktigt positiva svar som kan göra att människor tror sig vara immuna och felbedömer hur de bör agera. Det är av denna anledning som Region Kalmar inte erbjuder testerna.

Sedan görs omkring 80 000 tester per vecka som kan påvisa pågående sjukdom. Ökningen av testningen har, kanske för att den kom igång så sent, åtföljts av hastigt sjunkande andel positiva svar. Under vecka 28 gav 96 procent av testerna negativt resultat.

I Region Kalmar har omkring 1 500 individer provtagits under juli månad. Under samma period har 28 fall bekräftats. Självtestningen har under samma period fångat upp 106 fall på nästan 2 700 analyserade tester.

Om dessa siffror är bra eller dåliga beror helt på vad ändamålet är. Dessvärre blandas olika syften. Ett är att få en bild av sjukdomens förlopp i Sverige. Då är siffrorna toppen, även om de egentligen bara bekräftar vad man redan vet. Ett annat är vårdens intresse av att bedriva spårning omkring bekräftat smittade. Då är siffrorna också bra, eftersom de oftast visar att inga utbrott sker.

Däremot har utökad testning, inklusive lätt tillgängliga självtester, uppenbarligen inte lett till att sjukdomen tas på större allvar eller restriktioner följts mer noggrant. Tvärtom har trängseln ökat i samma takt som testningen har byggts ut.

Testning har blivit ett slags symbol för politisk handlingskraft i coronakrisen. Men den har har ett pris: 100 000 tester i veckan resten av året kostar staten nästan tre miljarder kronor. Om den dessutom bidrar till ökat risktagande riskerar testningens andra vinster att omintetgöras.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons