GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Terrorn i Almedalen en varningsklocka

Den man som knivmördade en kvinna i Almedalen är även misstänkt för förberedelse till terrorbrott genom förberedelse till mord på en annan eller andra personer. Psykisk ohälsa motsäger inte att en person har ideologiska motiv.
Ledare • Publicerad 21 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Initialt efter det vedervärdiga brottet på Donners plats under Almedalsveckan i år spekulerades det om i vilken grad den misstänkte gärningsmannens tidigare kopplingar till nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) hade relevans för dådet. Mannen hade deltagit i ett antal av den nynazistiska organisationens aktiviteter fram till år 2018.

Förra veckan meddelades att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål övertog utredningen och under gårdagens omhäktningsförhandlingar häktades mannen även för förberedelse till terrorbrott genom förberedelse till mord.

Av det kan man dra slutsatsen att mannen även hade andra tilltänkta offer och en plan B. Misstanken om terrorbrott är resultatet av den helhetsbedömning som gjorts. Den misstänkte mannens brott ses som en attack på den svenska demokratin.

Den misstänkte gärningsmannens bakgrund inom NMR uppges inte ha direkt relevans för brotten, utan finns med som just bakgrund i utredningen. Men, som forskaren Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet påpekat, så motsäger inte det faktum att en person lider av psykisk ohälsa att vederbörande också har ett ideologiskt motiv.

Almedalsveckan ska vara platsen för det öppna, demokratiska samtalet, inte för terror.Foto: Henrik Montgomery / TT kod.
Almedalsveckan ska vara platsen för det öppna, demokratiska samtalet, inte för terror.Foto: Henrik Montgomery / TT kod.Foto: Henrik Montgomery

Ett annat faktum är att psykisk ohälsa kan leda till våld, såväl mot den egna personen genom suicid som våld mot andra människor. Och ett tredje faktum är att den psykiatriska vården sedan psykiatrireformens genomförande år 1995 har misslyckats på flera punkter. Människor slussades ut i samhället utan skyddsnät när mentalsjukhusen lades ned. I dag finns inte heller de skyddsnäten och det förskrivs även stora mängder läkemedel, som opioider, till patienter inom psykiatrisk vård.

”NMR har således tidigare valt synlighet och demonstrationer av sitt våldskapital under Almedalsveckan.”

Under utredningens gång kommer mannens motiv klargöras, men det går ändå inte att bortse ifrån att han deltagit i aktiviteter inom en våldsbejakande nynazistisk rörelse. NMR avser att med våld avskaffa demokratin, underkasta folket en rasistisk uppfattning om vilka som hör till och inte. Att förinta världens judar är målet och drivkraften. Homosexuella är en annan grupp NMR riktar sitt hat mot, ett hat som resulterar i uppmaning till förföljelse av homosexuella.

Det är därför viktigt att påminna sig de allvarliga händelserna i Almedalen förra valåret, år 2018. Under Almedalsveckan trakasserade NMR då människor som bar regnbågsflaggor eller Israels flagga. En person tillhörande Vänskapsförbundet Sverige-Israel misshandlades. NMR har således tidigare valt synlighet och demonstrationer av sitt våldskapital under Almedalsveckan.

Oavsett vad utredningen kommer att klarlägga, så har det detta valår skett ett terrorbrott i Almedalen. Det är en varningsklocka.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.