GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tänk på hela rättskedjan

Utöver skärpta straff och snabbare lagföring behövs det även bland annat fler domare och fler fängelseplatser.
Ledare • Publicerad 20 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Hårda tag är inte det enda som behövs för att skipa rättvisa.
Hårda tag är inte det enda som behövs för att skipa rättvisa.Foto: HENRIK MONTGOMERY

Både hårdare och snabbare tag behövs för att bekämpa brottsligheten, kommenterade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) apropå regeringens nya proposition om snabbare lagföring.

De fyra regeringar som Socialdemokraterna suttit i de senaste åtta åren har väl i och sig inte gjort sig kända för att vara just snabba med att ta tag i brottsligheten. Snarare han man varit anmärkningsvärt senfärdiga, och något yrvaket börjat ta stapplande steg i rätt riktning. Välkommet? Förvisso. Förtroendeingivande? Inte särskilt.

Metoden med snabbare lagföring har testats inom allt fler områden i Sverige, och har fungerat bra. Poliser har snabbt kunnat lösa enklare brott som narkotikainnehav, sexköp eller brott mot knivlagen direkt när de tagit någon på bar gärning. Med hjälp av en jourhavande förundersökningsledare så har alla detaljer i utredningsprocessen kunnat skötas korrekt, varpå polisen direkt kunnat delge den misstänkte och ge vederbörande ett preliminärt datum då den misstänkte ska infinna sig i tingsrätten för huvudförhandling. Alternativt har den misstänkte, om den erkänner, direkt på platsen kunna skriva på en fullmakt med ett bötesbelopp.

Effektiv rättvisa som markerar mot de kriminella och bidrar till att återupprätta allmänhetens tilltro till systemet. För polisen har det också inneburit att man sparat tid och resurser som skulle gått åt utredningsarbete. I och med att utredningsverksamheten avlastas genom inte behöva lägga tid på dessa enklare brott har man kunnat koncentrera sig på de grövre brotten.

”Rättskedjan är en helhet som hänger ihop.”

Samtidigt bör det sägas att hårdare och snabbare tag inte är det enda som behövs. Utöver sociala och förebyggande åtgärder finns det även en hel infrastruktur runtomkring som påverkas och påverkar. I takt med att straffen skärps, straffrabatter avskaffas, och fler brottslingar döms – enligt planen snart snabbare dessutom – så blir de redan fyllda fängelserna än trängre.

Rättskedjan är en helhet som hänger ihop. Att stärka enskilda länkar i kedjan är förvisso rätt och nödvändigt i sig, men de övriga delarna behöver också förstärkas. Skalar man upp polisen och påföljderna behöver även antalet platser på anstalterna utökas.

Men det gäller även på fler plan. För att den snabbare lagföringen ska fungera om den införs permanent i hela landet behöver alla de instanser som är inblandade i arbetet resurser för att klara sitt arbete: Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, tingsrätterna, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården.

Redan under testperioden med den snabbare lagföringen har det rapporterats om hur det bidrar till att öka belastningen på domstolarna, som beskrivits som ansträngda. Det kommer således bland annat att behövas fler domare, i synnerhet som en ansenlig andel kommer att gå i pension inom en inte alltför avlägsen framtid; ungefär var femte domare är över sextio år gammal.

Så för all del, gärna hårdare tag och snabbare lagföring. Men tänk även på de övriga länkarna i rättskedjan.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.