1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lyssna på Laila Naraghi om kärnkraften

Riksdagen är mer positivt inställd till kärnkraft än vad energipolitiken ger uttryck för.
OKG utanför Oskarshamn.
Foto: Roger Carlsson

När Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kräver en ny energiuppgörelse är det med modesta krav som borde tilltala den socialdemokrati som värnat industri och sysselsättning. Det finns exempelvis en öppning för energiforskning och för en ny generation kärnkraft.

Den nyheten lär tas väl emot av riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) från Oskarshamn som är rådgivare, tillsammans med moderaten Johan Forsell, för New clear energy som planerar en ny forskningsreaktor.

Vad uppdragen för riksdagsledamöterna gäller är något oklart. Men Naraghis medverkan som rimligen har godkänts av partiledning vittnar om en förutsättningslös öppenhet för ny teknik och energi. Projektet som Laila Naraghi är en del av passar dåligt in i den överenskommelse som nu gäller, men bättre in i den som nu föreslås.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Svensk riksdag har aldrig haft en sådan kärnkraftsvänlig sammansättning som idag. Den energiöverenskommelse som nu gäller exkluderande dock kärnkraftspositiva Sverigedemokraterna medan Liberalerna valde att inte ingå i uppgörelsen. Utifrån denna matematik påverkades också innehållet i överenskommelsen som för Socialdemokraternas del främst handlade om att hålla samman regeringen. Statsminister Stefan Löfven fick finna sig i att tona ner sin egen mer kärnkraftspositiva linje för att inte Miljöpartiet skulle lämna koalitionen.

Energipolitik i Sverige handlar fortfarande mer om politik än energi. Socialdemokraterna skulle säkerligen hellre liera sig med de tre partierna i denna fråga än med Miljöpartiet. En omförhandling riskerar dock från Löfvens utgångspunkt att öppna Pandoras ask och försvåra relationerna inom regeringen. Och därför är svaret nej.

Att Nyamko Sabuni (L) skrivit under propån tillsammans med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) kan ses som logiskt utifrån att Liberalerna inte står bakom energiuppgörelsen. Men det vittnar också om att Liberalerna även inom ramen för Januariöverenskommelsen anser sig ha handlingsfrihet och att partiledaren trivs bra för att inte säga bättre med de forna politiska vännerna.

Läs mer

Fotboll

Sålde fotbollsplanen för en krona –nu vill kommunen köpa tillbaka den

Kosta IF köpte Ekevallen för en krona 2007.

Sport

KFF: Spelarbetygen efter förlusten i Varberg

Riktigt ojämn insats av KFF. Alla betyg utom högsta delas ut.

Begravningar

Bert Högström

I Mönsterås Skogskapell har begravningsgudstjänst hållits för Bert Högström.

Öland

SMHI nobbar södra Öland: ”Förstår att de är besvikna”

Med en ny solmätare skulle Ölands södra udde slåss om segern.

Förlusten mot Lindome

Magplask för OAIK: ”Går inte att bara ställa ut skorna”

Laget utklassade borta mot Lindome IF.

Bilar

Saabentusiasten som bygger sin drömbil: ”Rent nörderi”

”Jag vill bli först i världen.”