Annons

Tänk lokalt och agera globalt

Att stirra sig blind på det lokala kommer inte rädda klimatet. Det nationella arbetet behöver kompletteras med starkare insatser internationellt.
Ledare • Publicerad 10 augusti 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Solpaneler på afrikansk landsbygd hör till de projekt regeringen stödjer.
Solpaneler på afrikansk landsbygd hör till de projekt regeringen stödjer.Foto: Denis Farrell

Är utsläppen i Sverige eller Fastlands-Kina värst? Frågan aktualiserades på nytt i en ny mätning från Novus. En kraftig majoritet av svenskarna, 74 procent, instämmer i påståendet att det ”viktigaste är inte om Sverige minskar sina utsläpp - det viktigaste är att Kina gör det.” Bland Tidöpartiernas väljare är majoriteten ännu större, 91 procent, men även bland rödgröna väljare håller en tydlig majoritet på 57 procent med.

För den borgerliga regeringen som har signalerat att man vill lägga om klimatpolitiken till att fokusera mer på hur Sverige kan bistå i det globala klimatarbetet är det betryggande siffror.

Annons

Regeringen har fått en del kritik från både oppositionen och klimataktivister för dess vilja att satsa mer på klimatåtgärder i utlandet. Somliga betraktar det som ett sätt att stilla samvetet, smita från sitt ansvar eller ett sätt för Sverige att köpa sig fri.

Visst kan klimatbistånd inte vara den allena saliggörande metoden. Sverige, och andra högt utvecklade västländer, har en moralisk plikt att göra än bättre ifrån sig. Att föregå med ett gott exempel, utveckla ny teknik och testa nya vägar framåt har ett värde. Och att svensk industri med sitt försprång i den gröna omställningen skapar fördelar på den globala marknaden ska inte glömmas bort.

”Det är nu inget argument för att sänka garden i Sverige.”

Men strategin att satsa mer utomlands har mycket som talar för sig. Att stirra sig blind på lokala åtgärder kommer inte rädda klimatet. Ett globalt engagemang är inte bara ett uttryck för internationell solidaritet, det är också en praktisk och kostnadseffektiv väg framåt. Insatser för att minska koldioxidutsläpp i Afrika är mångfalt billigare än att göra detsamma i Sverige; det kan röra sig om hundra kronor per ton minskade utsläpp jämfört med ett par tusen kronor per ton.

Det är nu inget argument för att sänka garden i Sverige, men det understryker vikten av att hela världen förenas i kampen mot klimatförändringarna och att man lägger kraft där det är som mest effektivt.

Globalt blev genomsnittstemperaturen för juli den den högsta som uppmätts. I Sydeuropa har bränderna härjat. Sverige slapp den repetition av sommaren 2018 som det hade siats om men får i stället stå ut med stormen Hans och översvämningar. Utmaningar som påminner om vikten av att samhället klimatanpassar sig för att kunna hantera farorna som följer med ökad risk för både bränder och översvämningar i framtiden.

Klimatanpassningar – en beredskap att klara kriser och naturkatastrofer – kan bara vara en del av lösningen; svaret på de klimatförändringar som redan sker. Mer långsiktiga är ambitionerna att gå till storms mot klimatförändringarna som sådana. Sverige behöver fortsätta vara en gott exempel. Men insikten om hur effektivt det kan vara om Sverige lägger mer krut internationellt är lovande.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons