Annons

Tala om Region Kalmars vårdskuld

Regionmajoriteten förskönar orsakerna till det positiva ekonomiska resultatet.
Ledare • Publicerad 8 februari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När regionstyrelsens ordförande, Angelica Katsanidou (S), förklarar regionens goda ekonomiska resultat understryker hon förvaltningarnas effektiviseringsarbete som jämt statsbidragen har bidragit till överskottet.

Angelica Katsanidou (S).
Angelica Katsanidou (S).Foto: Mats Andersson

Men det är inte hela sanningen bakom överskottet på 359 miljoner.

Annons

Det är intressant att se hur andra regioner förklarar att siffrorna i år är svarta (vinst)och inte röda (förlust).

I Läkartidningen poängteras att Region Norrbottens resultat ska ses mot bakgrund av att planerad vård ställts in. Region Östergötland deklarerar ”att begränsade möjligheter att utföra övrig vård och att genomföra planerade utvecklingsinsatser, utbildning med mera” är den ”främsta orsaken” till det goda resultatet.

Regionmajoriteten i Kalmar borde i den politiska hederlighetens namn också ha nämnt denna aspekt på bokslutet. Ställs operationer och annan vård in minskar kostnaderna.

Planerad vård som inte genomförs är dock inte lika med någon verklig vinst. Det är en skuld som är osynlig. Operationen måste ske förr eller senare.

”En stor kostnad ligger framför oss”, säger man i Norrbotten. ”Kostnaderna är skjutna på framtiden”, står det i Region Östergötlands pressmeddelande. Den terminologin saknas från länsunionen.

Istället passar regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou på att ge oppositionen i regionen, Moderaterna och Kristdemokraterna” en klänga genom att hävda att ”olyckskorparna åter fått fel”.

Men vad som är fel är att ge en tendentiös bild av det ekonomiska resultatet och att inte nämna att vårdskulden bara växer.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons