Tack, Oskarshamn, för värmen!

Ledare • Publicerad 13 januari 2003

Danskarna, som ivrigt kämpar emot att svenskarna skall lägga sig i deras angelägenheter vad gäller invandring, framhärdar att "vara besvikna" på Sverige för att vi nu tvekar att lägga ner Barsebäck 2 - detta efter den kallaste vintern på över ett decennium i vårt land. Ja, tilltaget bedöms nu till och med som en omöjlighet att genomföra.

Både LO och Svenskt näringsliv är överens härvidlag - kors i taket! Och regeringen börjar få in remissvar på de rapporter som har utrett möjligheten att stänga kärnkraftverket. Men dessa remissvar menar att något sådant skulle försämra miljön. Rysk kärnkraft via Finland skulle bli ett alternativ för att ersätta den försvunna energin.

Så förhåller det sig redan i dag. Men så har också sannerligen hyckleriet från de svenska så kallade miljövännerna nått nya höjder. Ty är det något man bör frukta, så är det kärnkraftverken på andra sidan Östersjön. Sosnovyj Bor utanför Sankt Petersburg är av samma typ av reaktor som Tjernobyl, och som minst sagt lämnar mycket övrigt att önska vad gäller underhåll. Men det man inte ser, lider man heller inte av. Eller hur var det?

Men tyvärr, inte bara danskar, utan även inrikespolitiska krafter som vänsterpartiet och - tyvärr - centerpartiet, lever uppenbarligen i en helt annan värld än alla vi andra.

Maud Olofsson säger "vi kan inte byta spår varje gång det blir kallt". Nej, just det. Låt Barsebäck 2 vara. Vi har redan ont om värme som det är!

En dansk politiker ondgjorde sig häromdagen i Rapport över att svenskarna inte har gjort något för att begränsa sitt energiuttag, eftersom vi förbrukar mer än dubbbelt så mycket energi som danskarna.

Visst borde vi fundera över vad vi gör av all el. Men knappast för att danskarna ska få sälja sin koleldade energi till oss, utan för att vi bör ägna mer tankeverksamhet åt hur vi beter oss när det kommer till ohämmad konsumtion och framtidstänkande.

Så bra att vi åtminstone har O-ettan ute på nätet!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.