Annons

Ta kärnvapenhotet på allvar

Nedrustning av kärnvapen bör prioriteras.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Test av atombomb vid Bikini-öarna.
Test av atombomb vid Bikini-öarna.Foto: Handout, US Department of Energy

På söndag är det 75 år sedan kärnvapen senast användes i krig. I dag finns tusentals kärnvapenstridsspetsar världen över. Även om det kalla kriget har tagit slut, finns alltid en risk att de förr eller senare används.

Ett kärnvapenkrig skulle kunna orsaka en atomvinter, som inom loppet av ett decennium tar död på en majoritet av världens befolkning genom massvält och global nedkylning.

Annons

Det ligger i hela mänsklighetens intresse att fortsätta nedrustningen av kärnvapen. Regeringen ska avsätta tio miljoner kronor om året för forskning om kärnvapennedrustning. Det är ett välkommet initiativ.

Sverige var ett av många europeiska länder som inte skrev under FN:s konvention om kärnvapenförbud. Förbudet skulle i praktiken urholkat svensk säkerhetspolitik, omintetgjort viktiga allianser och rubbat maktbalansen mot Ryssland. Det var ett klokt beslut, men det innebär inte att kärnvapenfrågan är överspelad.

Ett tiotal länder har i dag kärnvapen, vissa av dem i strid med folkrätten. Sverige bör verka för en ömsesidig nedrustning, så att balansen mellan stormakterna inte rubbas. Det skulle kunna ha allvarliga konsekvenser för Sverige. Det är en svår lina att balansera, men det existentiella hot ett potentiellt kärnvapenkrig utgör kan inte avfärdas.

Fredrik HultmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons