Annons

Ta ansvar och lämna Gustav Vasa i fred

Regeringen förvränger historien om coronakrisen.
Ledare • Publicerad 22 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Utrikesminister Ann Linde skyller Sveriges misslyckande på privat äldreomsorg.
Utrikesminister Ann Linde skyller Sveriges misslyckande på privat äldreomsorg.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är en säregen historia om coronahanteringen som regeringen håller på att skriva ihop. En uppmärksammad intervju som utrikesminister Ann Linde gjorde med tysk tv är det senaste exemplet på historiens logik.

1) Regeringen har haft samma strategi som omvärlden och den har inte misslyckats

Annons

2) Det som ändå har misslyckats är kommunernas, regionernas, myndigheternas och framför allt den privata äldreomsorgens fel

3) Orsaken till att dessa misslyckanden har kunnat ske är den decentraliserade svenska förvaltningsmodellen som har anor till 1500-talet

4) När regeringen såg vilket misslyckande som höll på att ske trädde den kraftfullt in, styrde upp situationen och sedan dess har utvecklingen varit mycket bättre

Men att historien framförs med övertygelse väger inte upp att delarna den består av varken är korrekta eller hänger ihop. Dödligheten har inte varit högre på privata äldreboenden än på kommunalt drivna. Det är inte heller bara på äldreboenden dödstalen är förfärande höga, utan även utanför. Att i internationell media skuldbelägga omsorgspersonal i huvudstadsregionen för Sveriges misslyckanden är direkt fräckt.

Samma gäller förvaltningsmodellen. Regeringen hade från första början möjlighet att vidta åtgärder med stöd av smittskyddslagen. Och att regeringen har haft svårt att hitta sin roll i coronahanteringen mer allmänt kan knappast Gustav Vasa eller Axel Oxenstierna lastas för.

Inte ens den övergripande bilden av att situationen dramatiskt har förbättrats stämmer. Utmärkande för den svenska kurvan över dödsfall i relation till befolkning är hur långsamt den sjunker. Italiens och Frankrikes toppade högre men sjönk sedan mycket snabbare.

Vad regeringen sysslar med kallas på fackspråk för spinn. Det är ett desperat försök till äreräddning efter en vår där tusentals fler har dött än normalt. Men naturligtvis förtjänar medborgarna en mer tillförlitlig och allsidig bild av dessa exceptionella månader. Ju mer regeringen spinner, desto mer uppenbart blir behovet av en coronakommission.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons