Annons

Petter Birgersson: Sydsverige ska inte betala för Tysklands kärnkraftsidioti

Det tänkt att den stora elkabeln Hansa Power Bridge ska gå under Östersjön från sydkusten till Tyskland. Ännu är projektet pausat. Och så bör det förbli tills södra Sverige är garanterat elförsörjning till rimligt pris.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 maj 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Fyra nordiska statsministrar och en tysk förbundskansler möts över två dagar. Den senare vill ha el i kabel från Skåne.
Fyra nordiska statsministrar och en tysk förbundskansler möts över två dagar. Den senare vill ha el i kabel från Skåne.Foto: Pontus Lundahl/TT

Tysklands snabbavveckling av fungerande kärnkraftverk innebar att landet blev beroende av rysk gas och kolkraft. Det var inget smart drag, utom möjligen för Putin. En förhoppning är nu att Sverige ska bidra till Tysklands stabilitet i elsystemet. Det ska ske genom Hansa Power Bridge, som från Hurva ska skära genom Skåne och ut i Östersjön vid Svarte.

Att binda ihop länders elnät är bra i teorin. Och ofta i praktiken. Men i detta fall innebär det ännu hårdare press på de skånska elkunderna, som redan i dag lever med högre elpriser än övriga Sverige och det i ett elområde som är ett av EU:s skakigaste. Samtidigt är Tyskland inte indelat i elområden – utan skåningarna bidrar till att hålla industrierna i södra Tyskland med lägre elpriser.

Annons

Om detta är tokigt råder det enighet mellan den gamla och nya regeringen. Det var Socialdemokraterna och dåvarande energiminister Khashayar Farmanbar som i augusti 2022 satte foten på bromspedalen för bygget. Koncession beviljades inte. Tidöpartierna har hittills haft samma hållning. Men pressen ökar från Tyskland.

Riksrevisionen konstaterade i en rapport i september 2023 att usla politiska energiöverenskommelser har trasat sönder den svenska elmarknaden, med stora konsekvenser för konsumenterna, företag och privatperson. Och det allra mest i södra Sverige.

Det väsentliga är – vilket varje människa med någon form av förnuft i snusets eller bondens form begriper – att politiker först genomför konsekvensanalyser och tar hänsyn även till sådant som riskerar att gå åt pipsvängen. Sedan kan de gå till beslut. Bland besluten som Riksrevisionen menar behöver analyseras innan de genomförs är byggen av stora transmissionskablar. Som Nordbalt till Baltikum och Hansa Power Bridge till Tyskland.

Att stötta balterna med elförsörjning är rätt. Det är däremot fel att sydsvenska elkunder ska få stå för stora delar av kostnaden genom de höjda elpriser som blir följden i elområde fyra, de som redan drabbats hårt av den oförlåtliga kapitalförstöring som genomfördes med den förtida kärnkraftsavvecklingen.

”Skånsk industri måste ha möjlighet att växa och skånska privatkonsumenter har rätt att slippa frysa i sina hem.”

Tysklandskabeln ska inte direkt knytas till det sydsvenska elnätet, men som Riksrevisionen skriver förvärras flaskhalsen mellan elområdena 3 och 4. Konsekvenserna landar på sydsvenska elkonsumenters räkningar.

Tyska entreprenören 50 Hertz och Svenska Kraftnät är ivriga att komma igång med upphandlingen och sätta igång projektet. Och man kan förvänta sig att förbundskansler Olaf Scholz under sitt möte i veckan med de nordiska statsministrarna framför budskapet till sin svenska kollega Ulf Kristersson.

Sverige bidrar gärna till en bättre europeisk elmarknad, men det måste ske på lika villkor. Sydsvensk industri måste ha möjlighet att växa och skånska privatkonsumenter har rätt att slippa frysa i sina hem – trots decennier av vårdslös energipolitik i Sverige och i Tyskland.

Annons
Annons
Annons
Annons