GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverige tar täten mot antisemitism

Ordförandeskapet i svenskgrundade International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) är viktigt för att sätta sökarljuset på hur dagens antisemitism tar sig uttryck.
Ledare • Publicerad 25 juni 2022 • Uppdaterad 26 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

IHRA, på svenska ”den internationella alliansen till minne av Förintelsen”, bildades år 1998 på initiativ av dåvarande statsminister Göran Persson (S). Syftet med IHRA är att stärka, främja och verka för utbildning samt forskning om Förintelsen och om antisemitism. IHRA lyfter även fram romernas lidande under Förintelsen.

Organisationen, som består av 35 medlemsländer, har arbetat fram en definition som ringar in skillnaden mellan kritik av staten Israel och hur dagens antisemitism kan ta sig uttryck. En punkt i den definitionen formulerar att det är antisemitism att peka ut bildandet av staten Israel som ett rasistiskt projekt och därmed neka det judiska folket självbestämmande. Sverige, likväl som exempelvis Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA, har antagit IHRA:s definitionen och lagt den till grund för arbetet mot antisemitism.

Antisemitismen tillhör inte enbart historien.Foto Anders Wiklund /TT
Antisemitismen tillhör inte enbart historien.Foto Anders Wiklund /TTFoto: Anders Wiklund/TT

De anklagelser om apartheid som olika anti-israeliska grupperingar och extrema bojkottrörelser riktar mot Israel är uttryck för antisemitism i modern form. Anklagelserna om apartheid görs i syfte att demonisera och på så sätt bilda opinion för totalbojkotter av Israel, ”Kauft nicht bei Juden” (köp inte av judar).

Men, trots att IHRA är ett svenskt initiativ och trots att Sverige sedan i mars i år och ett år framåt innehar ordförandeskapet har det inte uppmärksammats nämnvärt, vilket är anmärkningsvärt.

”Trots att IHRA är ett svenskt initiativ och trots att Sverige sedan i mars i år och ett år framåt innehar ordförandeskapet har det inte uppmärksammats nämnvärt.”

I början av veckan ägde den första sessionen i plenum under det svenska ordförandeskapet rum i Stockholm. I den israeliska delegationen ingick bland andra representanter från Förintelsemuseet Yad Vashem (hand och namn på hebreiska) i Jerusalem. Masha Pollak-Rozenberg, som är chef för Yad Vashems arkiv, berättade att arbetet med att gå igenom arkiv i Ukraina hade fått avstanna. Kriget får konsekvenser på alla områden.

Den socialdemokratiska regeringen försöker genom sin ambition att förbättra relationerna med den judiska staten Israel att fullfölja Göran Perssons linje, en linje som har rötter i partiet. Andra falanger inom Socialdemokraterna har dock befunnit sig i en anti-judisk och anti-israelisk sfär.

Några exempel är det tidigare kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalu (S), som menade att judar måste ta avstånd från Israels politik och förminskade allvaret i hatbrotten mot judar samt SSU i Skåne som skanderade ”krossa sionismen” i förstamajtåget häromåret. Kollektivt ansvarsutkrävande, osynliggörande av hatbrott och uttryck för att vilja krossa Israel som judarnas hemland är obehagliga påminnelser om fördomarna och om att Israel och judar inte mäts med samma måttstockar som andra.

Ordförandeskapet och IHRA förpliktigar. I en tid då anti-israeliska lobbygrupper även förmått påverka organisationer som Amnesty att rikta apartheidanklagelser mot Israel är det avgörande att kunskapen om vilka uttryck dagens antisemitism tar sig når ut brett. Att exempelvis sprida IHRA:s definition i skolundervisningen vore en bra vaccination mot antisemitism.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.