unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Fallet Gui Minhai är ett misslyckande för svensk diplomati.

Sverige står sig slätt mot den hänsynslösa supermakten

Flera partier kräver att Kinas ambassadör Gui Congyou ska utvisas ur Sverige.
Flera partier kräver att Kinas ambassadör Gui Congyou ska utvisas ur Sverige.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sverige har inte ens haft grundläggande insyn i fallet Gui Minhai, som har hållits fängslad i Kina. Det var okänt att något slags rättegång skulle hållas. Det är inte ens säkert att Gui Minhai fortfarande är svensk medborgare. Eventuellt har han förmåtts avsäga sig medborgarskapet. Att Kina efter att ha dömt Gui Minhai till tio års fängelse skulle lyssna på svenska krav och släppa honom fri framstår som osannolikt.

Det är inte mängden ansträngningar att få Gui Minhai fri det har varit fel på. Däremot är styrkeförhållandena hopplöst ojämna.

Det är lätt att nu kräva drastiska åtgärder, som att utvisa Fastlandskinas ambassadör i Stockholm. Men faktum kvarstår att Sverige kommer att behöva förhålla sig till Pekingregimen. Kina är Sveriges största handelspartner i Asien och åttonde största handelspartner mätt i varuhandel. ”Kina blir allt viktigare för svensk tillväxt och svenska arbetstillfällen”, som regeringen skriver i sin Kinastrategi. Detta är regimen inte omedveten om.

Denna skeva relation hade behövt balanseras upp av ett synnerligen skickligt diplomatiskt arbete från UD:s sida. Dessvärre har hanteringen av fallet Gui Minhai snarare varit fiaskobetonad. Ambassadören Anna Lindstedt kommer i mars att ställas inför rätta för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Journalisten Jojje Olsson har i en serie artiklar belyst hur klumpigt och valhänt saken sköttes i utrikesförvaltningen, där den avsiktliga vaghet i språket som har odlats på utrikesdepartementet nu straffade sig genom ömsesidiga missförstånd. ”Exemplen på 'UD-språk' och oförmågan att inom en av våra viktigaste myndigheter tala ur skägget är otaliga i Säpos förundersökning”, skriver Olsson.

Som Pekingregimen utvecklas är Gui Minhai inte den siste svenske medborgare som kommer att drabbas av dess vrede. Politiskt kan styrkeförhållandena bara uppvägas genom att Sverige agerar inom ramen för EU. Diplomatiskt måste misslyckandet få konsekvenser. Det är svårt att inte komma till slutsatsen att UD har försämrat ett redan dystert läge.

Läs mer

Öland

Öland: Skadegörelse i kyrka – repor på altarringen

Polisen har ingen misstänkt.

Nöje: Så gick det för Krusenstiernska-farsen på Barncancergalan

Kultur

Nöje: Så gick det för Krusenstiernska-farsen på Barncancergalan

Krusenstiernska-farsen ”Trassel” hade chansen att ta hem pris på måndagskvällen.

Skärgårdsidyll väcker störst intresse på Hemnet

KLICKTOPPEN

Skärgårdsidyll väcker störst intresse på Hemnet

Här är de mest klickade bostäderna i Kalmar län på Hemnet vecka 39.

Polisen om gängen: ”Allvarligt – men inte jätteallvarligt”

Gäng etablerat i Kalmar

Polisen om gängen: ”Allvarligt – men inte jätteallvarligt”

Polisen i Kalmar menar att man har koll på de kriminella gängen.

Sex års fängelse för två män som våldtog unga flickor

Oskarshamn

Sex års fängelse för två män som våldtog unga flickor

”Särskilt hänsynslöst och rått”, enligt Kalmar tingsrätt.

Gunnar Nirstedts språk lever och skiftar lyhört mellan de olika människorna.

Kultur

Levande lyhört språk i Gunnar Nirstedts första roman

Recensenten Thomas Kjellgren finner en engagerande roman där ingenting och allting händer.