unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sverige försvaras i Mali

Sverige är på väg att sända specialförband till en franskledd insats i Afrika. Regeringen visar på ansvarstagande, men intentionen vittnar också om att Sverige som icke-Nato medlem är i behov av att stärka strategiska samarbeten inte minst med den militära stormakten Frankrike.
Maliinsatsen kan utökas med soldater från specialförbanden.
Maliinsatsen kan utökas med soldater från specialförbanden.
Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

På onsdagen noterade den franska tidningen Le Figaro något besviket att endast Estland och Tjeckien hörsammat den franska inbjudan till operation ”Task Force Takuba” i det afrikanska Sahelområdet. Bara timmar efter det att tidningen gått i tryck meddelades det från försvarshögkvarteret i Stockholm att ett deltagande planeras på uppdrag av regeringen.

Det handlar om en militär insats vid sidan av den större FN-missionen Minusma i Mali. Den franska armén bedriver i regionen sedan tidigare operation Barkhane med syftet att bekämpa den islamistiska terrorismen och förhindra vidare spridning mot Europa, Frankrike och Sverige.

Under den senaste tiden har den franska armén bytt doktrin. Insatserna har blivit mer offensiva. Fler soldater har skickats från Frankrike. Och nu planeras alltså insatsen Task Force Takuba (Insats Sabel) där operatörer från europeiska specialförband ska utbilda soldater från Mali för att stärka deras försvarsförmåga. Strid eller som det heter på specialförbandsspråk, direkt aktion, är inte det primära uppdraget.

Tiden är förbi då internationella insatser mättes i antalet blå hjälmar. Efterfrågan på den allra högsta kompetensen är i dag hög och till det hör militär utbildning av erfarna instruktörer. Den nya insatsen går hand i hand med FN-missionen. Samtidigt är FN-uppdrag minst sagt i odynamiska. Soldaterna i Mali kan inte agera utanför landets gränser, trots att regionens terrorister inte respekterar några landsgränser. Ska insatsen inte bli evig måste de lokala förmågorna byggas upp. Där har svenska förband erfarenhet och kunskap från inte minst den pågående utbildningsinsatsen i Irak.

Det kan tyckas förvånande att Peter Hultqvist och Ann Linde, i likhet med Anna Lindh under tidigt 2000-tal, ser positivt på för svenskt vidkommande mindre konventionella inslag när det gäller internationella insatser.

Den som läser Socialdemokraternas officiella formuleringar får en annan bild av de politiska intentionerna. ”FN-mandat”-brukar vara ett återkommande villkor för Socialdemokratin när trupp ska sändas utomlands.

Nu är instruktörerna liksom ”Afrikas gendarme”, Frankrike, inbjudna av de av terrorismen drabbade landet. Men om Margot Wallström ville stärka Sveriges roll i FN när truppen sändes till Mali ligger försvarsdepartementets ambition denna gång också i att lyfta det strategiska samarbetet med EU:s numera viktigaste militära makt. Försvarsminister Hultqvist själv besökte nyligen Mali tillsammans med sin franske kollega Florence Parli. Partnerskapet går i linje med regeringens ”ersättningspolitik” där avtal och samarbeten ingås med Natoländer för att stärka svensk säkerhet. Tanken är enkel: Ställer vi upp för Frankrike kan vi lättare räkna med stöd från Paris vid en konflikt i vårt område. Försvarsmakten har själv av resursskäl avrått från att delta i internationella uppdrag som inte bidrar till strategiska mål.

Som icke Natomedlem blir denna typ av samarbeten allt viktigare. Men det är en linje som rimmar illa med den bokstavliga tolkningen av den ”alliansfrihet” som är basen i regeringens officiella säkerhetspolitik. Distansen mellan säkerhetspolitikens högtidsord och det strategiska samarbetets verklighet blir med insatserna i Irak och – den än inte beslutade i - Mali än längre.

Läs mer

Beskedet: Förslag om extern utredning röstas ner

Kalmar

Beskedet: Förslag om extern utredning röstas ner

Omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S) menar att det vore bättre om kommunrevisionen gjorde en utredning.

Ratched – slående vackert skräckdrama med riktningsproblem

Tv-serierecension

Ratched – slående vackert skräckdrama med riktningsproblem

En annorlunda syster Ratched är vad tittarna får möta i Netflix nya serie om Gökboets legendariska sjuksköterska.

Terror och kraschade relationer i ”Patria”

Tv-serierecension

Terror och kraschade relationer i ”Patria”

Den spanska tv-serien ”Patria” följer två familjer under åren då terrororganisationen ETA strider för ett fritt och självständigt Baskien.

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.

Johanna Ekströms bok om sin mamma, den stroke-drabbade författaren Margareta Ekström, är lysande.

Kultur

Johanna Ekströms modersporträtt är en av årets viktigaste böcker

Här gäller kött och blod, här gäller inte några sentimentala suckar, skriver Christian Swalander.

Regeringen avvaktar lättnader

Kalmar

Regeringen avvaktar lättnader

Presskonferens med statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör.