GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverige ej immunt mot korruption

Kriminella aktörers utnyttjande av migration och valfrihet föranleder politiska motåtgärder. Det gäller dock att inte falla för radikala frestelser.
Ledare • Publicerad 22 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Falsk folkbokföring är en del i den organiserade brottslighetens välfärdsbrottslighet.
Falsk folkbokföring är en del i den organiserade brottslighetens välfärdsbrottslighet.Foto: Jessica Gow/TT

Friheten från korruption har länge hört till den svenska självbilden. Ytterligare något som svenskar har kunnat känna stolthet över när man blickat ut över världen, tillsammans med sådant som den generösa välfärden och framgångsrika industrin.

Att Sverige är mer drabbat av korruption än vad allmänheten är van vid tycks dock bli alltmer tydligt. Det har uppmärksammats tidigare bland annat av korruptionsforskaren Staffan Andersson vid Linnéuniversitetet, som påpekat att korruption i rika demokratier ofta underskattas.

Något som hade förtjänat större uppmärksamhet. Även om Sverige är förskonat dess mest vulgära eller stereotypa yttringar – som mutor – kan det istället förekomma andra mer subtila former av korruption som favoriseringar eller maktmissbruk.

Enligt Institutet mot mutor anser en tredjedel av svenska befolkningen att korruptionen har ökat i samhället. En fjärdedel uppger sig inte våga rapportera misstänkt korruption av rädsla för repressalier, och en femtedel medger att de ”använt personliga kontakter för att få tillgång till olika tjänster inom vård, skola och omsorg.”

”Den får inte tillåtas växa till sådana proportioner att den börjar fräta sönder den starka tillit som präglar det svenska samhället.”

Det var därför en välkommen markering när tunga statsvetare – bland dem den namnkunnige Bo Rothstein – under tisdagen gick ut i DN och varnade. Sverige liknades vid södra Italien. De pekade framförallt ut migrationen och valfriheten som områden där det uppstått öppningar för fusk och missbruk.

Det gäller bland annat sådant denna ledarsida tidigare berört, som den organiserade kriminalitetens användning av falsk folkbokföring för bland annat bidragsfusk och välfärdsbrottslighet.

Såväl migrationen och valfriheten har kunnat utnyttjas av kriminella aktörer. Det kan förefalla frestande att ta sådana sårbarheter i systemet till intäkt för att från politiskt håll börja kräva radikala omvälvningar. För en invandringskritisk populist kan lösningen stavas totalt invandringsstopp och krav på återvandring, medan ropen från vänster snarare börjar skalla om avskaffad valfrihet i välfärden.

Båda vore dock överdrivna. Vad som behövs är snarare välavvägda motdrag. Mer reglerad och hanterbar invandring. Stärkt folkbokföring. Gedigna satsningar på integration. Bättre kontrollmekanismer i välfärden. Det offentliga behöver få bättre möjligheter för att upptäcka fusk, och det behöver bli svårare för oseriösa aktörer att etablera sig och lättare att ertappa dem.

Det finns således goda skäl, även i ett föregångsland som Sverige, att vara vaksam mot korruptionen, som inte alltid ser ut som många föreställer sig. Att den måste hanteras med krafttag är tydligt. Den får inte tillåtas växa till sådana proportioner att den börjar fräta sönder den starka tillit som präglar det svenska samhället.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.