unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sverige är och förblir en moralisk stormakt

En moralisk dimension färgar utrikespolitiken, också hos borgerligheten.
KD-ledaren Ebba Busch sätter moralen före marknaden när det gäller Kina.
KD-ledaren Ebba Busch sätter moralen före marknaden när det gäller Kina.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Idén om att Sveriges betydelse i världen inte skall mätas i traditionella makttermer, såsom militär förmåga, utan utifrån moraliska värden kom inte med den radikaliserade socialdemokratin utan har en lång historia, slog professor Gunnar Åselius fast i sin hyllade bok Vietnamkriget och de svenska diplomaterna (Dialogos).

Åselius framhåller de rutinerade diplomaterna på utrikesdepartementet som arbetade utifrån att Sveriges globala ansvar hade en filosofisk moralisk grund. Det var mer Luther än Marx. Antiimperialismen som färgade Socialdemokratin från och med 1960-talet var dock enligt Åselius ett avsteg från den historiskt förankrade svenska linjen.

Det är värt att påminna om Åselius teoribildning när Kristdemokraterna vars i en linjeartikel understryker att tuff politik mot Kina är värd sitt pris, även om den leder till förlorade handelskontrakt. Moral före marknad. Etik före ekonomi, alltså.

M-ledaren Ulf Kristersson var före de allra flesta om att varna för Fastlands-Kinas globala maktambitioner. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch och EU-parlamentarikern David Lega sätter nu in frågan i en vidare moralisk kontext. ”Världen får inte bara ses i siffror och kvartalsrapporter”, skriver de i Dagens Nyheter. För den bokstavstroende är det en mycket långtgående formulering.

Samtidigt ger Ebba Buschs och Ulf Kristerssons variationer på samma tema en vink om hur en borgerlig utrikespolitik skulle utformas efter ett regeringsskifte.

Den moraliska dimensionen i partiernas utrikespolitik är inte enhetlig - men det som sticker ut är att andra värden än maximerandet av det nationella intresset värnas. Socialdemokratins feministiska utrikespolitik är en del av myntet. Bidragen av militär trupp till internationella konflikthärdar, där Sverige är jämförelsevis aktivt, är kanske den sidan av myntet som borgerliga politiker nog putsar mer noggrant.

Den internationella världsordningen präglad av anarki och osäkerhet lär fortsätta att präglas av realpolitik och maktanspråk. En liten dos moral gör i det sammanhanget ingen skada.