GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svensk debatt har triggat antisemitismen

Ett enormt fokus på Israel-Palestina konflikten har diskrediterat Israel och triggat antisemitism, enligt ny studie från statsvetare vid Linnéuniversitetet.
Ledare • Publicerad 24 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Larmtorget Kalmar, förra lördagen. Låttexten är tydlig: ”Leve Palestina - Krossa sionismen”.

Föreställningar om judars ondska reproduceras under propalestinska demonstrationer i Stockholm.
Föreställningar om judars ondska reproduceras under propalestinska demonstrationer i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är ett minst sagt problematiskt budskap. Israel är en av världssamfundet erkänd stat som uppenbarligen ska upplösas eller omformas. Ordet krossa är svårt att inte förknippa med våldsåtgärder som är oförenliga med internationell rätt. Det är lätt att förstå unga palestiniers frustration, ilska över striderna men också deras maktlöshet inför att deras folk i Gaza leds av terrorister och antidemokrater. Men även i den retoriska stridens hetta måste det ställas krav på språket.

Striden mellan terroristerna i Hamasstyrda Gaza och staten Israel triggar åter fram antisemitism i Sverige. Judiska församlingar vittnar om hat och hot - inte sällan mot barn. Som så många gånger tidigare lyfts särskilt situationen i Malmö fram – en stad där antisemitiska yttringar tvingat fram ett judiskt exodus. När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver på facebook om konflikten färgas kommentarerna av ondska som riktas mot det judiska folket.

Anders Persson, universitetslektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Anders Persson, universitetslektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.Foto: Linnéuniversitetet.

I en helt ny rapport från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet ger statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Persson vid Linnéuniversitetet nya perspektiv på hur Israel-Palestina konflikten påverkat antisemitismen i Sverige.

Persson understryker att det i media och politik under många år varit ett ”enormt fokus” på konflikten. Andra konflikterter sig underrapporterade , medan som Persson skriver, varje dödsfall i denna konflikt blir en nyhet i Sverige. Det har sannolikt bidragit till att förstärka bilden av att Israel ses som ett hot mot världsfreden.

Det går till och med att tala om en ”IP-centrisk världsbild”. I denna ligger att Israel är grunden för konflikterna i Mellanöstern och därmed i praktiken roten till det onda. Bilden av staten som ett problem i sig överförs därmed till dess folk och dess religion. Lägg därtill argumentationen att Israel inte ses som en legitim stat och att antisemitiska tankestrukturer förs över på staten. Den är ond, den vill dominera och kontrollera. eller dess agerande jämförs med nazisternas.

”Utanför denna undersökning ligger möjligen att det länge var politiskt oacceptabelt att tala om antisemitism i den invandrade muslimska befolkningen.”

Utanför denna undersökning ligger möjligen att det länge var politiskt oacceptabelt att tala om antisemitism i den invandrade muslimska befolkningen. Alla blickar riktades mot den bruna vit-makt rörelsen. Men Linnéstatsvetarens studie riktar också ett budskap till svenska politiker och medier. Hur konflikten diskuteras påverkar också antisemitismen i Sverige.

Rapporten publicerades precis när de senaste oroligheterna bröt ut i Israel. Ändå finns det i Perssons studie en försiktig, ja mycket försiktig optimism. Israel-Palestina konfliktens betydelse minskar något i politik och medier.

Israels nyvunna diplomatiska förbindelser med länder i arabvärlden bedöms också få en positiv betydelse internationellt - även om det tilläggs att migranter till Sverige från regionen kommer från andra stater.

Men det finns också nya problem. Persson nämner att Black Lives Matterrörelsen använder Israel-Palestina konflikten som en bild för sin egen ideologiska konflikt. Det talas om Israel som apartheidstat och om folkmord på palestinier.

Terrorister omnämns som martyrer av Fridays for future.
Terrorister omnämns som martyrer av Fridays for future.

Där kan lägga till att den av Greta Thunbergs startade Fridays for future talar om ”martyrerna” som dog vilket ger det militära våldet mot Israel en farlig religiös legitimitet. De tyska klimataktivisterna inom rörelsen var dock blixtsnabba med att ta avstånd från yttrandet.

Och om Persson nyanserar och balanserar översköljs Segerstedtsinstitutets hemsida av hatiska kommentarer på rapporten.

Som en slags påminnelse om att antisemitismen i Sverige inte försvinner om det blir fred i Israel-Palestina konflikten i framtiden.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.