Svar till H-G Strömer

Ledare • Publicerad 20 maj 2003

Ja, kommunpolitikerna är definitionsmässigt ensamt ansvariga! Länge nämndes inte ens ordet "tjänsteman" eller "handläggare" i kommunallagen. Det är respektive nämnd och i sista hand kommunfullmäktiges ledamöter som ensamma bär ansvaret för allt deras kommun gör. Det är så kommuner styrs demokratiskt.

Tjänstemän och chefer har självklart en roll som verkställare, ibland med stort eget ansvar. Men det är fullkomligt orimligt att dessa ska kunna driva egna frågor. Hur ska väljarna ställa dem till svars?

Den allvarliga fråga H-G Strömer ställer är om de politiker som nu är valda till Högsbys kommunfullmäktige förmår leda den kommunala organisationens arbete. Man kan ana att så ej är fallet. Det H-G Strömer beskriver är en kommunal demokrati i förslumning.

Brevet tar också upp hur en kommun ska kunna bli en företagsbygd. Strömer lägger här ett ganska kortsiktigt perspektiv. Genom en positiv näringspolitik kan man på några år, kanske ett årtionde, gynna framväxt av lokalt företagande och nyföretagande. Om Högsby lade om kursen nu kanske man kan börja se resultat om sex-åtta-tio år. Men ju mer en kommun viker sig för särintressen och börjar gynna dem på det vis Strömer själv ger exempel på, desto svagare gör man sig själv och desto längre ut på det sluttande planet beger man sig. Den politik som i dag har fört Högsby till bottennappet på plats 270 av 289 möjliga i rankningen tycks ju också enligt Strömer ha lång tradition.

Därför behövs maktskifte i Högsby! Så snart som möjligt!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.