unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Fortsatt politisering, stoppad radikalisering

Små fackföreningar brukar radikaliseras. Därför är det värt att notera att LO:s medlemsantal inte längre minskar.
LO-borgen i Stockholm.
LO-borgen i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Landsorganisationens LO:s medlemsantal ökar efter att under en rad år ha fallit. Det beror i sig knappast på att attityder till denna centralorganisation och dess medlemsförbund har förändrats.

LO ger i dag ett mer splittrat intryck än på många år. De tunga förbunden Metall och Kommunal visade på pragmatism och förhandlingsvilja när de signerade det nya huvudavtalet på svensk arbetsmarknad tillsammans med Svenskt Näringsliv och PTK. De övriga LO-förbunden står än så länge vid sidan av.

Den högre anslutningen är en följd av pandemin som fått löntagare som tidigare valt att ställa sig utanför fackföreningsrörelsen att teckna medlemskap. Att facken administrerar a-kassan underlättar i osäkra tider också rekryteringen rejält. Det har också blivit billigare att gå med i en facklig organisation eftersom avgiften till skillnad mot medlemsavgifter till andra organisationer och folkrörelser numera är avdragsgill i deklarationen.

Utan pandemin hade således med all sannolikhet den nedåtgående trenden fortsatt. LO:s nära relation till det Socialdemokratiska partiet rimmar illa med att den så kallade klassröstningen avtagit och kan knappast underlätta rekrytering i tider av individualisering och kritik mot ”makt ovanifrån”.

Pudelns kärna är att en löntagare går med i en arbetstagarorganisation primärt för att den äger förhandlingsrätten så som den svenska modellen är utformad med kollektivavtal. Den som står utanför har också svagare rättigheter på arbetsmarknaden exempelvis i arbetsrättsliga processer. LO-förbund utnyttjar denna modell för att stötta det socialdemokratiska partiet och talar därmed över huvudet på medlemmarna.

Det är dock värt att beakta att förbund som förlorar medlemmar ofta radikaliseras och oftare tar till konfliktvapnet för driva igenom löneökningar. Givet att den svenska modellen existerar kan en lägre organiseringsnivå leda till att stridsåtgärderna blir vanligare.

En annan aspekt är att fackföreningar med färre medlemmar blir allt mer styrda av ombudsmän. När anslagstavlan för facket försvinner i industrilokalen blir det centrala förhandlare som möter företagsledningen i de återkommande mbl-förhandlingarna. Lokala företrädare som arbetar på företaget i fråga har rimligen bättre förståelse för verksamhetens förutsättningar än ombudsmännen från den centrala fackexpeditionen som själva inte varit på verkstadsgolvet på många år.

Med centralisering av förhandlingar omvandlas den lokala ideala ”andan” till mer av en formaliserad kontrollkultur präglad av bristande tillit. En del av det svenska näringslivets framgångar kan också förklaras med de stora fackens förståelse för omvandling, frihandel och tillväxt. Ombudsmannavälde och militanta fack står i motsats till dessa värden.

Det gäller att komma ihåg att också fackföreningsrörelsen historiskt är en del av det civila samhället. Precis som andra medlemsorganisationer som baseras på frivillighet. Förbunden har dock utvecklats mot en slags ”semioffentlighet”.

Problemet är således inte LO-förbundens traditionellt höga organisationsgrad inom ramen för den svenska modellen och den bredare samarbetsdemokratin. Det gäller att skilja mellan anslutningsgrad, modellens funktion å ena sidan och förbundens problematiska politisering å andra sidan.

Det ökande medlemsantalet till följd av pandemin har därför en problematisk baksida. Tillströmningen lär inte påskynda processen mot en mer partipolitiskt oberoende centralorganisation.

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. En natt utan större polisiära händelser i Kalmar län. Misstänkt drograttfylleri i Ljungby.
Medan du sov: Här är nattens händelser

Masha Gessen visar hur demokratins väktare är tandlösa inför politiker som Trump

Kultur. Masha Gessen är skarp som en sylvass nål när hon granskar Trumpadministrationen.
Masha Gessen skrev en uppmärksammad essä om Trump som ett hot mot demokratin, redan två dagar efter hans valseger. I den nya boken fördjupar hon analysen.

Thomas Hermansson: Vem vårdar de vårdanställda?

Ledare. Ökningen av unga kvinnor som sjukskrivs av stress väcker frågor om regeringens så kallat feministiska politik.
Thomas Hermansson: Vem vårdar de vårdanställda?

Kambuasäljare krävs på miljoner av Skatteverket

Granskningen av Kambua. De två männen jobbade som säljare för Kambua i flera år. Nu krävs de på miljonbelopp i skatt.
Kambuasäljare krävs på miljoner av Skatteverket

Martin Tunström: ”Det finns ett ljus i höstens coronamörker”

Ledare. Till slut tillämpas närhetsprincipen i kampen mot Coronavirusets spridning.
Martin Tunström: ”Det finns ett ljus i höstens coronamörker”

Martin Tunström: ”Det är Kalmars skatt som är hög – inte Högsbys”

Ledare. Har helt olika ekonomiska förutsättningar.
Martin Tunström: ”Det är Kalmars skatt som är hög – inte Högsbys”

Brev till ledarsidan: Fel av Barometern att såga SVT:s dokumentär

Ledare. Dokumentären När skogen tystnar uppfyller SVT:s krav på saklighet och opartiskhet, skriver projektledaren Johan Erhag.
Brev till ledarsidan: Fel av Barometern att såga SVT:s dokumentär

Martin Tunström: ”Regeringen ser ut att få koka i sitt eget spad”

Ledare. Någon kräftskiva på Harpsund blev det inte i år för statsråden.
Martin Tunström: ”Regeringen ser ut att få koka i sitt eget spad”

Martin Tunström: ”Med populisterna politiseras Sverige”

Ledare. SD:s avgångskrav på Anders Tegnell är mer ideologiskt än strategiskt.
Martin Tunström: ”Med populisterna politiseras Sverige”

Martin Tunström: Bruka även Hornsö

Ledare. Det gagnar varken miljön eller regionen att lägga hela området i träda.
Martin Tunström: Bruka även Hornsö

Martin Tunström: ”Ta hotet mot Svenonius på allvar”

Ledare. Skärpta straff väntar dem som angripit finansregionråd i Stockholm.
Martin Tunström: ”Ta hotet mot Svenonius på allvar”

”Skillnaden förkroppsligar socialdemokratins janusansikte”

Ledare. Årets första maj-firande vittnar om den svenska socialdemokratins mycket starka sidor, men också om arbetarrörelsens svagare.
”Skillnaden förkroppsligar socialdemokratins janusansikte”