Annons

Stoppa posttraumat

Postnord inleder en försöksverksamhet med varannandagsutdelning långt från den landsbygd som blir den stora förloraren på den planerade försämrade servicen.
Ledare • Publicerad 12 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När Postnord inleder sitt pilotprojekt med varannandagsutdelning består det valda området av ett mestadels tätbefolkat område i Skåne; Nöbbelöv i Lunds kommun samt intilliggande delar av Kävlinge kommun.

Postnords stadsprojekt ska ge lärdomar för distribution på landet.
Postnords stadsprojekt ska ge lärdomar för distribution på landet.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Det är områden där tidningen delas ut som vanligt på tidig morgon. Till macken distribueras paketen med böcker och kläder från nätjättarna som pendlarna kan hämta på vägen hem från arbetsplatsen i Lund.

Annons

Även om några av de 38 000 postmottagare som omfattas av försöksverksamheten kan beskrivas som landsbygdshushåll är det långt – både bokstavligt och bildligt – från Lund till de delar av Sverige som kommer att påverkas mest av den planerade varannandagsutdelningen. Till de mest avlägsna gårdarna på landsbygden körs morgontidningen inte alltid ut. På grund av mackdöden är det långt till paketleveransen på den närmaste bensinstation. Postgången blir därmed mer betydelsefull ju längre ”ut” på landet man kommer. Vilka erfarenheter som kan dras av ett pilotprojekt i Lunds utkanter för postgången i lands- och glesbygd är därför mycket svårt att se.

Slutsatser från projekt som ägt rum i områden där det står klart som solen att det saknas ekonomi i att både lantbrevbärare och tidningsbud distribuerar post har dessutom ignorerats. Ett försök som internt beskrevs som lyckat var den gemensamma utdelningen av post och tidningar till 330 hushåll i Allstakan, Gunnarskogs socken i norra Arvika kommun. Presstödsnämnden fick sedan en tendentiös beskrivning av det projektet och fick aldrig ta del av Tidningstjänsts mer positiva slutsatser.

Ingen ifrågasätter att Postnord måste anpassa verksamheten efter konstant minskande brevvolymer, även om det ska läggas till att bolaget idag också är en konkurrent på den växande marknaden för paket. Bredbandsutbyggnaden har gått snabbare i Sverige än i många grannländer och den digitala kulturen är stark. Det påverkar förutsättningar och ekonomi för det statligt ägda bolaget.

Emellertid lyder också statliga bolag under särskilda regler. Postlagens ord om att ”samhällsomfattande posttjänsten ska uppfylla kraven att det varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan... ska göras minst en insamling och minst en utdelning av postförsändelser” tycks väga lättare än ett brev på 20 gram. Värt att betona är att också EU:s postdirektiv föreskriver daglig utdelning. Postnord är ett aktiebolag där styrelse fattar beslut utifrån bolagets bästa. Det är ändå märkligt att bolaget inleder omfattande planer på en förändrad utdelning medan regeringen håller på att utarbeta direktiv till en ny postlagsutredning.

Med Postnords inställning är risken att många hushåll på landsbygden varken får morgontidningen levererad till postlådan eller får daglig postleverans. Postnords njugga inställning till gemensam distribution försämrar således dels utdelningsfrekvensen av post och riskerar dels att helt urholka de ekonomiska förutsättningarna för morgondistribution av tidningar på en stor del av Sveriges yta.

Ett alternativ vore naturligtvis att staten adresserar ett uppdrag till Postnord när det gäller ”perifera” områden för att säkerställa distribution. Då kan Postnord välja att utföra det i egen regi eller att handla upp utdelningen av exempelvis en distributör som även kör ut tidningar.

I vart fall kan Postnord, inte minst för att leva upp till sitt namn, inleda pilotprojekt i norr och i glesbygd innan bolaget för över erfarenheter från universitetskommunen Lund till resten av Sverige.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons