Steenskandalen i Stockholm kastar skuggor även på Högskolan i Kalmar

Ledare • Publicerad 7 november 2003

Grällt och tydligt lyste den politiska styrningen av Sverige fram på tisdagen. Stockholms universitets styrelseordförande Anitra Steen ställde då till med en scen under mötet. Skulle hon på något vis som statsministerns sambo vara jävig när universitetet skulle tillsätta en ny rektor? Frågan hade tagits upp av dekanus för humanistiska fakulteten, professor Kerstin Dahlbäck. En rektor företräder ju en institution som skall vara oberoende och som inte bör rädas konflikter. Däribland dem med regering och politiker.

Steen rapporteras ha tagit ifrågasättandet som en personlig förolämpning. Vem var en enkel dekanus att ifrågasätta henne? Nu avgår hon som ordförande ett år i förtid.

Göteborgsstatsvetaren Bo Rothstein har rensat en del i debatten. Juridiskt är hon inte jävig, konstaterar han, men politiskt och moraliskt är läget klart: jäv. Om rektorsvalet omfattade en mot svensk eller socialdemokratisk starkt kritisk universitetsman skulle det alltid förbli oklart om de politiska bedömningarna vägts in eller inte.

Just när det gäller universitet och högskolor är detta oberoende helt grundläggande, om verksamheten ska kunna behålla internationell klass, och inte bara sjunka ned i att bli en nationell, regional eller lokal maktaktör.

Den allmänna problemställningen är aktuell även i vårt län. Styrelseordförande för Högskolan i Kalmar är Yvonne Sandberg-Fries, socialdemokratisk europaparlamentsledamot. Övriga allmänrepresentanter har fast förankring i företag, förvaltning och organisationer med lokal anknytning. Hur väl skickade är de att få fram förslag till en högskolans företrädare och högste ansvarige, vilken är lika bra på att säkra högskolans oberoende även i lokalt kontroversiella frågor liksom på att rycka i budgeten och korridorprata på departement för att få mer i anslag? Kan vi lita på att Yvonne Sandberg-Fries inte störs av uttalade samhällsåsikter när hon leder sökandet efter näste rektor?

Men diskussionen kan vidgas från högskolevärlden till samhällsinstitutioner i allmänhet. Vi lever i ett land där ett socialdemokratiskt etablissemang allt mer ser det som givet att staten är till för att ordna försörjningen. När Margareta Winberg avskedades som minister blev hon ambassadör i Brasilia. En enkel fråga – talar Margareta Winberg portugisiska? Vilka andra förutsättningar har hon att representera svenska intressen i brasiliansk politik, bättre än andra?

Nu talas det också om att Margot Wallström, EU:s kommissionär för miljöfrågor, ska erbjudas andra uppdrag när Göran Persson dragit undan mattan för henne. Saken är lika obegriplig här. Om nu statsministern anser att Margot Wallström inte är kvalificerad som EU-kommissionär ska hon självklart inte ha någon kompensation alls. Hon har ju inte löst ålagd uppgift. Men det troliga är väl att Göran Persson använder skattebetalarnas pengar som madrassering när han vill leva ut personlig ovilja. Detta är om något en socialdemokratisk nomenklaturas förfallsfenomen.

Men heder åt Kerstin Dahlbäcks civilkurage!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.