GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Statsministern försvagar riksdagen

Bara 12 av 23 ministrar är folkvalda riksdagsledamöter. Magdalena Andersson ger statsministerrollen en presidentliknande ställning och försämrar samtidigt kompromissandan i svensk politik.
Ledare • Publicerad 30 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Statsminister Magdalena Andersson tar in ministrar utan riksdagserfarenhet och försvagar därmed den folkvalda institutionen.
Statsminister Magdalena Andersson tar in ministrar utan riksdagserfarenhet och försvagar därmed den folkvalda institutionen.Foto: Sören Andersson/TT

Statsminister Magdalena Andersson överraskade med att välja en rad otippade personer till ministrar. Det gillas av kommentatorer och omtalas i termer av omstart och handlingskraft.

Men utnämningarna innebär också enligt ett traditionellt statsvetenskapligt synsätt att Andersson koncentrerar makt till sig självt. Av ministrarna är bara 12 av 23 folkvalda. Det betyder att de övriga - många av de nya- saknar egna politiska maktbaser och blir mindre självständiga gentemot statsministern. Det visar också att riksdagens roll som plantskola för S-ministrar är svag. Därmed sänks statusen på exempelvis rollen som utskottsordförande.

Två av ministrarna saknar också helt erfarenhet av partipolitik. Utbildningsminister Lina Axelsson Kihlbom ska hantera universitet och högskolor vilket för övrigt är ett område hon helt saknar erfarenhet av. Det väcker oro efter år av ökad politisk styrning av högskolevärlden.

I S-regeringar brukar kulturministern få en roll som intern ideolog på ett departement med stark auktoritet. Med utnämningen av Jeanette Gustafsdotter visar Andersson att hon har en mindre aktivistisk syn på kulturen. Gustafsdotter med tidningsbakgrund och som närmast kommer från Sveriges museer lär vara en motvikt mot politisering av fria sfärer. Hon saknar dock helt politisk bakgrund.

Statsvetaren Johannes Lindvall vid Göteborgs universitet har noterat att ministrarna i regeringen å ena sidan och riksdagens ledamöter å andra sidan har mindre med varandra att göra i dag än de hade före 1970-talet, då statsråden hade en fastare förankring i riksdagen. Det försvårar möjligheten till politiska uppgörelser för en regering som redan har ett komplicerat parlamentariskt läge.

Anderssons ministär får således formen av en expertregering där Socialdemokratins olika maktsfärer representeras. Den fackliga delen lär vara nöjd då tidigare LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson blir ny näringsminister samtidigt som förra TCO-ordföranden Eva Nordmark sitter kvar som arbetsmarknadsminister. Även jämställdhetsministern, John Danielsson som närmast kommer från EU-parlamentet har gedigen LO-bakgrund. Det borde borga för mindre av radikal genusteori och mer praktiskt inriktad jämställdhetspolitik.

”Fackliga företrädare styr således över näringspolitik och arbetsmarknad”

Fackliga företrädare styr således över näringspolitik och arbetsmarknad

Experterna representeras av icke-folkvalda EU-ministern Hans Dahlgren och nyutnämnda finansmarknadsministern Max Elger, som var statssekreterare hos Andersson.

Från kretsen av tunga kommunalråd hämtas den nye energiministern, Khashayar Farmanbar, med oklar personliga ingångar i frågorna.

Och medan partivänstern organisatoriskt stärkt sina positioner i Socialdemokraterna är det i vanlig ordning en med interna mått mätt ”högersosse” som Mikael Damberg som får styra även finansen. Även Damberg tillhör de folkvaldas skara.

Det gör också Anna Caren Sätherberg som är nytutnämnt statsråd. På pluskontot denna dag kan i varje fall föras att regeringen åter efter ett alldeles för långt uppehåll har fått en landsbygdsminister.

Artikeln är korrigerad. I tidigare version stod det att 13/23 ministrar är folkvalda. Det korrekta är 12.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.