Annons

Statens satsning blev regionens

Majoriteten i regionen presenterar stora satsningar, som i själva verket är riktade statsbidrag som inte ska användas till något annat.
Ledare • Publicerad 21 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Jimmy Loord (M) och Malin Sjölander (M) presenterade M/KD-alliansens budget.
Jimmy Loord (M) och Malin Sjölander (M) presenterade M/KD-alliansens budget.Foto: Mats Andersson

När regionmajoriteten nyligen presenterade sitt budgetförslag ingick en större satsning. 142 miljoner kronor avsätts, hette det, för att hantera uppskjuten vård. Det låter som att det är en ren regional prioritering av majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna.

Vad ingen vill säga rakt ut är emellertid att medlen egentligen härstammar från riktade statsbidrag som avsedda just för att kapa de köer som blivit så mycket längre generellt i regionvärlden under Coronapandemin. Pengarna är öronmärkta till att kapa köerna och ska inte användas till annan verksamhet.

Annons

Länsunionen i Region Kalmar är inte det enda regionstyre som på detta sätt vill visa handlingskraft. Majoriteterna runt om i landet annonserar i dagarna att de ”satsar” på sjukvården – se till exempel på KD Skåne – men säger inte att det sker med riktade statsbidrag. Det ger en bild av att de politiska majoriteterna trollat fram nya pengar genom omprioriteringar, besparingar eller intäkter.

I en tid när frågan om huvudmannaskap för vården debatteras, det vill säga om den statliga styrningen ska förstärkas vill regionerna ogärna peka på det faktum att staten genom anslag bidrar till kapandet av köerna. Majoriteterna vill själva ta åt sig den äran.

”Signalpolitiken kan också förstås mot bakgrund av att de politiska skillnaderna i regionpolitiken är små vilket manifesteras i de budgetförslag som nu har presenterats.”

På onsdagen presenterades också M/KD-oppositionens budgetförslag.

M/KD-oppositionens extra satsningar på 55 miljoner som offentliggjordes på onsdagen kronor ska sättas i relation till den totala regionbudgeten på cirka 8,7 miljarder kronor.

Men det finns också ideologiska skillnader. Majoritetens lönesatsning är generell medan M/KD föreslår en extrasatsning som riktas mot särskilt yrkesskicklig personal för att kunna behålla exempelvis erfarna sjuksköterskor.

Även förslag som är små i miljoner räknat antyder ambition och inriktning. M/KD-alliansen föreslår en satsning på äldremottagningar och etablerandet av en digital vårdcentral. Det senare är ett förslag som vandrat fram och tillbaka mellan den politiska majoriteten och regionens tjänstemän, sedan det lyftes av M/KD-gruppen. Först var det fel. Sedan mer intressant. Och nu nedtonat.

Vanligen är det oppositionen som reagerar på majoritetens förslag. I Region Kalmar gäller inte sällan motsatsen. Det är majoriteten som reagerar på oppositionens förslag, vanligen genom att säga nej till motioner.

Det är nog svårt att förknippa S+C+L-majoriteten med någon enskild sjukvårdsfråga som den drivit igenom under den hittillsvarande perioden.

Det är mot den bakgrunden som beskrivningen av kökapandet som en egen regional prioriterad satsning ska betraktas.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons